Gebruikt Rusland splinternieuwe Su-57 gevechtsvliegtuigen in Oekraïne?

De oorlogsgebieden in Oekraïne zijn de ideale omstandigheden voor Rusland om nieuw militair materiaal te testen. Laserwapens, next-generation tanks of pantservoertuigen of … een hypermodern gevechtsvliegtuig. Volgens het Russische persagentschap TASS gebruikt de Russische luchtmacht namelijk Sukhoi Su-57’s boven Oekraïne.

Al in maart werden op Twitter enkele beelden gedeeld van een Russisch vliegtuig boven Zhytomyr, waarvan werd gedacht dat het om een Su-57 ging. De voornaamste reden waarom meteen aan de Su-57 werd gedacht, is de opvallende driehoekige vorm van het vliegtuig. De Su-57 heeft een beduidend groter vleugeloppervlak dan de andere gevechtsvliegtuigen waarover de Russische luchtmacht beschikt.

Toch kan enkel deze video geen volledige bevestiging geven of Rusland de Su-57’s inzet. Enkele weken later echter, op 8 april, werden in Odessa enkele havengebouwen geraakt door Kh-59-raketten, afgevuurd door twee Su-57’s. Dat berichtte toen Defense Express, een Oekraïens media- en consultancybedrijf.

Daarnaast is er nog de info die TASS met de wereld deelde. Het persagentschap, in handen van de Russische overheid en fungerend als spreekbuis van het Kremlin, berichtte op 20 mei dat Su-57-gevechtsvliegtuigen enkele weken na de start van de “speciale militaire operatie” werden ingezet boven Oekraïne. De info komt van een bron binnen de Russische luchtmacht, maar TASS voegt eraan toe zelf niet over officiële informatie te beschikken.

Welke bijdrage kunnen Su-57’s leveren?

De Sukhoi Su-57 is, zoals eerder gezegd, het nieuwste van het nieuwste binnen de Russische luchtvloot. De eerste exemplaren rolden in 2010 van de band en ondertussen zouden er 15 stuks rondvliegen. Hoewel de gevechtsvliegtuigen vooral geschikt zijn om luchtgevechten (zogeheten dog fights) uit te vechten met vijandige vliegtuigen, kunnen ze ook ingezet worden als bommenwerper. Het toestel kan op dat vlak het best met de Lockheed Martin F-35 worden vergeleken.

Net daarom is het wel vreemd om de Su-57’s boven Oekraïne te spotten. Een echte volwaardige luchtmacht heeft Oekraïne niet meer en het Russische leger beschikt over genoeg andere vliegtuigen die kunnen worden ingezet in dog fights, waaronder de MiG-29 en Sukhoi Su-35.

Uit de weinige info die bekend is over de inzet van de vliegtuigen in Oekraïne, blijkt dat ze vooral worden gebruikt om gronddoelen te raken met langeafstandsraketten. Op die manier kunnen ze vanop afstand opereren, ver weg van de Oekraïense luchtafweersystemen. Met een kostprijs van zo’n 100 miljoen dollar per stuk lijkt het voor Rusland dan ook te gevaarlijk om ze dichter bij het strijdveld zelf in te zetten.

Toch schuilt ook hier weer een addertje onder het gras. De raketten die door Su-57’s kunnen worden afgevuurd, raken namelijk stilaan op. Vooral de voorraad slimme bommen, die door middel van gps-signalen of laserstralen naar hun doel worden geleid, lijkt te slinken. Daarmee lijkt de inzet van de Su-57’s in Oekraïne van korte duur te worden: zonder langeafstandsmunitie heeft het maar weinig zin om het risico te lopen dat er een exemplaar uit de lucht kan worden geschoten.

(mah)

Meer
Lees meer...