Rusland stuurt rolstoelmuzikante naar Eurovisiesongfestival, maar ze mag het land misschien niet in

Rusland stuurt rolstoelmuzikante naar Eurovisiesongfestival, maar ze mag het land misschien niet in

Het leek er lange tijd naar uit te zien dat Rusland het Eurovisiesongfestival zou gaan boycotten. Het Songfestival vindt namelijk plaats in Oekraïne. En die twee landen liggen al geruime tijd overhoop omwille van de annexatie van de Krim. De Russische inzending, een muzikante in een rolstoel, heeft daar echter nog getourd, waardoor ze misschien wel opgepakt zal worden.

Rusland maakte gisteren hun inzending voor het Eurovisiesongfestival bekend en beëindigde zo de geruchten dat het wel eens tot een Russische boycot zou kunnen komen. Al hebben ze er wel lang mee gewacht, want het was gisteren de laatste mogelijkheid om inzendingen in te dienen. Rusland stuurt Julia Samoilova met het liedje ‘Flame Is Burning’. Samoilova, die nog deelnam aan de Russische X Factor, lijdt aan een zware spierziekte waardoor ze in een rolstoel zit. Ze zal zo de tweede rolstoelmuzikante ooit worden op het Eurovisiesongfestival.

Toegang tot het grondgebied

Als het zover komt. Want Samoilova zou wel eens door de Oekraïense overheid kunnen opgepakt worden omdat ze twee jaar geleden nog getourd heeft door de Krim. Volgens de Oekraïense wet is het mogelijk om mensen op te pakken die het Krimgebied binnengaan zonder letterlijk de landsgrens over te steken en via de Oekraïense douane te passeren.

De woordvoerster van de SBU, de geheime dienst van Oekraïne, Olena Gitlyanska zei daarop op Facebook: “In antwoord op de talrijke vragen van journalisten aangaande Julia Samoilova, wil ik benadrukken dat de veiligheidsdienst de kwestie zal onderzoeken en een weloverwogen beslissing zal nemen over de toegang tot het grondgebied van Oekraïne.”

Samoilova zal, vooralsnog, deelnemen aan de tweede halve finale op donderdag 11 mei. Beluister hieronder haar inzending.

Gesponsorde artikelen