Rusland voert spanning nog wat op: extra raketten naar de Krim

Rusland voert spanning nog wat op: extra raketten naar de Krim

Rusland gaat een bijkomend S-400-raketsysteem installeren op de Krim. De spanning tussen Rusland en Oekraïne was de jongste dagen opgelopen vanwege de Russische aanval op drie Oekraïense marineschepen zondag. De Amerikaanse president Donald Trump overweegt zijn ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Putin van dit weekend af te zeggen.

Zondag probeerden drie Oekraïense marineschepen de nauwe Straat van Kertsj, die de Zwarte Zee met de Zee van Azov verbindt, te passeren. Rusland, dat de Krim sinds de annexatie in 2014 in handen heeft, blokkeerde de doorgang met een vrachtschip. Volgens de Russen hadden de schepen geen toestemming om de Straat te passeren.

Kiev zegt dat de schepen vervolgens omkeerden, maar toch werden beschoten door de Russen. Hierbij raakten drie bemanningsleden gewond. Rusland erkent dat het heeft geschoten en dat de Oekraïense schepen, twee artillerieschepen en een sleepboot, in beslag zijn genomen. De gewonden zijn volgens de Russen behandeld, maar nog niet vrijgelaten.

Rechtbank

Het besluit van Moskou om meer raketten te plaatsen volgt een dag nadat de Oekraïense president Poroshenko voor de komende dertig dagen de staat van beleg had afgekondigd in verband met het incident bij de Straat van Kertsj van afgelopen zondag.

Het extra S-400-raketsysteem moet eind dit jaar gebruiksklaar zijn, meldt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau Interfax. Er staan al drie S-400-raketsystemen op het schiereiland.

Een rechtbank op de Krim heeft ondertussen het voorarrest van drie Oekraïense zeelui die aan boord waren van de schepen die zondag werden beschoten met twee maanden verlengd. Vandaag komen ook nog de officieren aan de beurt. Volgens Russische persbureaus worden ze allemaal beschuldigd van “illegale grensoverschrijding”, waar in Rusland een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op staat.

“Bekentenissen”

Volgens de Russen voeren de Oekraïners met opzet in hun territoriale wateren om de Russen uit te dagen en zo een internationale veroordeling van Rusland uit te lokken. Oekraïne bestrijdt dat en zegt dat de schepen alle recht hebben om van de Zwarte Zee door de Straat van Kertsj en over de Zee van Azov naar Oost-Oekraïne te varen.

Op de Russische televisie zijn “bekentenissen” uitgezonden die drie Oekraïners tegen de Russische veiligheidsdienst FSB hebben afgelegd. Zo zegt een gevangengenomen commandant dat de schepen kleine wapens en machinegeweren aan boord hadden en dat hij oproepen van de Russen om hun territoriale wateren te verlaten met opzet heeft genegeerd.

Volgens de Oekraïense marine zijn de verklaringen vals en onder druk afgelegd. Oekraïne heeft het Internationale Rode Kruis gevraagd de gevangenen te bezoeken.

Duitsland en veel andere landen hebben Rusland en Oekraïne opgeroepen om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen en op een vreedzame manier op te lossen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken is bereid te bemiddelen. Zijn Russische collega Lavrov heeft het aanbod afgewezen. “We hebben geen behoefte aan wat voor bemiddelaars dan ook”, zei hij.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt zijn ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Putin af te zeggen vanwege de opgelaaide spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Trump en Putin zouden elkaar treffen rondom de G20-top, die komend weekend plaatsvindt in Buenos Aires. De Amerikaanse regering heeft echter bedenkingen bij dat gesprek nu Rusland zich agressief gedraagt tegenover Oekraïne.

In gesprek met Amerikaanse journalisten liet Trump weten te wachten op een volledig rapport over de spanningen. “Dat zal doorslaggevend zijn. Misschien zeg ik de ontmoeting wel af. Ik houd niet van die agressie, dat wil ik helemaal niet hebben”, zei de Amerikaanse president.

Putin en Trump zouden in de Argentijnse hoofdstad spreken over veiligheid, bewapening en de crises in het Midden-Oosten en Oekraïne, zo liet de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton eerder weten.

Gesponsorde artikelen