Rusland waarschuwt voor “escalatie” Syrië-conflict

Rusland waarschuwt voor “escalatie” Syrië-conflict

Rusland waarschuwt de Verenigde Staten dat, als zij een luchtaanval plannen op Syrië, er een mogelijkheid bestaat dat het tot oorlog komt tussen de twee grootmachten. Donald Trump liet op zijn beurt weten dat de beslissing snel komt. 

Er werd de afgelopen dagen stevig met de spierballen gerold, zowel bij de Russische Federatie als in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump krijgt vandaag een waarschuwing in de bus van Rusland: een aanval op Syrië zou volgens Rusland kunnen leiden tot een escalatie van het conflict.

Oorlog vermijden

“Onze eerste prioriteit is om het oorlogsgevaar af te wenden”, zei de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia. De laatste dagen lijkt het erop dat de gifgasaanval in Douma, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus, een Westerse luchtaanval zal uitlokken.

Bij die aanval dit weekend, waarbij chemische wapens zoals chloorgas gebruikt werden, vielen zestig doden en honderden gewonden. De Amerikaanse president Donald Trump hield Rusland mede-verantwoordelijk en wees naar de regeringstroepen van de Syrische president Assad. Hij tweette dat er “een zware prijs zou moeten betaald worden.”

“Raketten uit de lucht halen”

Het antwoord uit Rusland bleef niet lang uit: Poetin reageerde dag “als de Verenigde Staten op Syrië zouden schieten, Rusland de raketten uit de lucht zou halen.” Trump sloeg terug met een waarschuwing over “slimme bommen.” Het luchtruim boven Syrië werd leeggehaald (en is dat nog steeds) en eskadrons een beetje dichter bij de Syrische grens geplaatst, maar het bleef vooral bij blufpoker.

Internationale steun kwam er uit Britse en Franse hoek. Emmanuel Macron wilde meegaan in een ‘coalition of the willing’ op voorwaarde dat er bewijs was voor Assads schuld. Aangezien Rusland geen onderzoekscommissie naar het incident wilde, moest Frankrijk op eigen informatie verdergaan. Macron liet intussen weten “voldoende bewijs” te hebben.

May?

Ook in Groot-Brittannië leek er animo om een vergeldingsactie in Syrië te ondernemen, al worstelde de Britse premier Theresa May nog wat met haar regering. Of er ook effectief een aanval komt, valt nog af te wachten. Trump liet nog voor de Russische waarschuwing optekenen dat “hij niet had gezegd wanneer een aanval zou plaatsvinden” maar dat de beslissing “snel zou vallen.”

Gesponsorde artikelen