Rusland waarschuwt voor “immense” politieaanwezigheid tijdens het WK, maar kan dat het hooliganisme tegenhouden?

Rusland waarschuwt voor “immense” politieaanwezigheid tijdens het WK, maar kan dat het hooliganisme tegenhouden?

Voetbal is niet altijd een feest. Daarom zal er voor het wereldkampioenschap in Rusland voor een “immense” politieaanwezigheid worden gezorgd. Dat moet rellen, zoals de confrontaties tussen Engelse en Russische hooligans op het EK in Frankrijk, voorkomen. In Engeland roepen ze de 10.000 fans die de trip zullen maken nu op om “bewust te zijn van de cultuur”.

Het lijkt erop dat zowel de Russische als de Engelse politie voorvallen zoals op het Europese Kampioenschap twee jaar geleden ten alle koste willen voorkomen. Russische en Engelse hooligans zochten elkaar daar actief op, wat leidde tot een aantal bloederige confrontaties. Er werd zelfs mee gedreigd om Rusland uit te sluiten bij verdere rellen maar zover kwam het niet, mede door dat het laatste eindigde in zijn groep en sowieso uitgeschakeld was. Maar nu willen beide landen vermijden dat het opnieuw escaleert.

Provocerende gezangen

In Engelse media wijst de politie nu op de “immense” politieaanwezigheid die Rusland zal voorzien. Het Engelse hoofd van de ordehandhaving bij voetbalwedstrijden Mark Roberts stelt dat er duizenden gewapende Russische agenten zullen ingezet worden op matchdagen. “Naarmate je het stadion nadert, is er een overweldigende politieaanwezigheid”, legt hij uit, “en ik denk dat de kans op wanorde of rellen in die omgevingen vrij onwaarschijnlijk is.” Het aantal politieagenten en militairen zal volgens hen immens zijn vergeleken met wat ze gewoon zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Ze manen de Engelse fans dan ook aan om “zich bewust te zijn van de cultuur”, zeker in steden zoals Volgograd, het voormalige Stalingrad, waar Engeland z’n eerste wedstrijd zal spelen. Roberts roept de Engelse fans daarbij op om geen provocerende liederen te zingen of vlaggen op gevoelige monumenten te draperen. Engelse fans staan dan ook bekend om hun uitdagende gedrag. Zo werden ze al op de vingers getikt voor gezangen over Gibraltar in Spanje of over de oorlog in Duitsland. Wie zicht misdraagt tijdens het WK kan op een fikse boete of zelfs een gevangenisstraf rekenen.

De Orel Butchers

Rusland mag er dan wel alles aan doen om het te voorkomen, de kans op rellen is reëel. Het land kampt al decennia lang met een hooliganprobleem waar het maar niet van lijkt te kunnen afraken. Afgelopen jaar doken er meerdere onrustwekkende beelden op van hooligans die ‘trainden’ voor het WK. “Reken er maar op dat je in elkaar geslagen wordt als je naar het wereldkampioenschap komt in Rusland”, waarschuwt een hooligan in de trailer van een documentaire van de Britse zender BBC.

Hooligan-clans zoals de Orel Butchers, die verantwoordelijk waren voor de gevechten in Marseille, komen naar voetbalwedstrijden om te vechten en daarvoor bereiden ze zich ook professioneel voor. Ze hebben naar eigen zeggen totaal geen interesse in het voetbal zelf, maar komen hun land verdedigen ‘op hun manier’. In tegenstelling tot de Engelse relschoppers drinken de Russen geen alcohol om zo fris mogelijk te zijn tijdens de gevechten.

Het Russische hooliganisme zou ook een van de redenen zijn waarom er bij ons geen echte stormloop is voor tickets voor het WK. Om de supporters gerust te stellen, bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken een praktische gids uit, maar die bracht geen zoden aan de dijk. Verwacht dus maar best geen groot Belgisch legioen in Rusland.

FIFA is niet bezorgd

De vraag is natuurlijk waarom een land met een dergelijke geschiedenis van rellen en opstoten het WK mag organiseren. En dat is niet het enige. Daarnaast wordt er door het ministerie ook nog gewaarschuwd voor racisme – “wie van het niet Noord-Europese type is, verplaatst zich best in groep”, aldus woordvoerder Matthieu Brenders – en zelfs terroristische acties. Maar bij de FIFA doen ze alsof hun neus bloedt. Voorzitter Gianni Infantino reageerde aan BBC zelfs dat hij helemaal niet bezorgd is.

Voor de Rode Duivels, die in dezelfde groep zitten als Engeland, begint het WK op 18 juni met een wedstrijd tegen Panama. Engeland neemt het, in Volgograd, op tegen Tunesië.

Gesponsorde artikelen