Rusland wil samen met China de spanningen tussen VS en Noord-Korea blussen

Rusland wil samen met China de spanningen tussen VS en Noord-Korea blussen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov spoort Amerika en Noord-Korea aan om zich aan te sluiten bij een Russisch-Chinees plan om de raketcrisis te beëindigen. Daarmee zou Noord-Korea moeten stoppen met rakettesten en zouden Amerika en Zuid-Korea geen grote militaire oefeningen meer mogen houden in de regio. Toch liet het Pentagon al weten dat de geplande oefening op 21 augustus gewoon doorgaat. Amerikaans president Donald Trump gooit er nog een schepje bovenop en zegt dat het Amerikaanse leger klaarstaat.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov laat weten dat zijn lang bezorgd is over de wederzijdse aanvalsdreigingen door Noord-Korea en de VS. Hij zegt op de Russische staatstelevisie dat de risico’s van een militair conflict naar aanleiding van de nucleaire plannen van Pyongyang zeer groot zijn. “De kant die sterker en slimmer is”, moet volgens Lavrov een eerste stap nemen om de gemoederen tussen de twee landen te bedaren.

Ook stelde Lavrov voor dat Amerika en Noord-Korea zich aan zouden sluiten bij een gezamenlijk Russisch-Chinees plan om de crisis te beëindigen. Dat plan houdt in dat Noord-Korea zou stoppen met rakettesten en dat Amerika en Zuid-Korea geen grote militaire oefeningen meer zouden houden in de regio.

“Als deze dubbele bevriezing uiteindelijk plaatsvindt, dan kunnen we vanaf het begin beginnen, en een papier ondertekenen dat het respect voor de soevereiniteit van alle betrokken partijen, met inbegrip van Noord-Korea, zal onderstrepen”, zegt Lavrov.

VS en Zuid-Korea schikken zich niet

Toch ziet het er niet naar uit dat het plan van Lavrov en de Chinezen uitgevoerd wordt. Zo heeft het Pentagon bekendgemaakt dat een gezamenlijke militaire oefening van de VS met Zuid-Korea zoals gepland op 21 augustus doorgaat. Het gaat om de jaarlijkse militaire oefening Ulchi-Freedom Guardian, heeft luitenant-kolonel Christopher Logan laten weten.

“Helaas begint de retoriek in Washington en Pyongyang over de top te raken”, zegt Lavrov nog. “We hopen nog steeds en geloven dat het gezond verstand zal overwinnen”.

Trump spreekt wééral dreigende taal

Nu stuurt de Amerikaans president Donald Trump via Twitter opnieuw een waarschuwing aan het adres van Noord-Korea. “Alle militaire eenheden zijn volledig klaar”, zegt Trump. “De militaire opties zijn gereed en klaar voor gebruik, mocht Noord-Korea onverstandig handelen. Hopelijk kiest Kim Jong-un een andere weg.”

Eerder dreigde Trump met “vuur en woede” als Noord-Korea zich niet schikt naar de eisen van de VS. Daarop dreigde het land met een aanval op Guam, een Amerikaans eiland in de Stille Oceaan. Trump neemt geen afstand van zijn harde woorden. Gisteren zei hij nog dat zijn “woorden nog te zacht geformuleerd” waren.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis probeerde intussen de spanningen te sussen. Hij stelde dat er verder gewerkt moet worden aan een diplomatieke oplossing tussen beide landen. “Want een oorlog zou catastrofale gevolgen hebben.”

Gesponsorde artikelen