Russen betrekken nu ook ons land bij hun gestook in Aleppo

Russen betrekken nu ook ons land bij hun gestook in Aleppo

Rusland zegt Belgische F16’s een dorp in de buurt van Aleppo hebben gebombardeerd gisteren. Daarbij zouden zes burgerdoden gevallen zijn. Het Belgische ministerie van Defensie ontkent.

Hassadjek, een dorp in het noorden van de provincie Aleppo, zou volgens de lokale autoriteiten gisteren gebombardeerd geweest zijn. Daarbij kwamen zes burgers om het leven. Vier mensen raakten gewond.

De Russen benadrukken dat zijzelf en het Syrische leger sinds gisteren geen aanvallen meer uitvoeren in het gebied. Ze hebben de bombardementen boven Aleppo tijdelijk gestaakt voor een humanitaire pauze, zodat de burgers de kans krijgen om het gebied te verlaten en de hulpdiensten de gewonden kunnen evacueren.

Het Russische ministerie van Justitie zegt dat op het moment van het bombardement twee Belgische F-16’s in het gebied gedetecteerd werden.

‘Hand op het hart”

Defensie ontkent formeel dat er Belgische F16’s in het luchtruim waren. De afgelopen drie dagen zijn die niet actief geweest.

“De beschuldigingen houden geen steek”, zegt minister van Defensie Vandeput aan de VRT. “We spreken normaal gezien niet over waar we juist actief zijn, maar ik kan u met de hand op het hart bevestigen dat wij op die dagen niet over de betrokken regio gevlogen hebben.”

“IS is ook de enige groep die wij beogen”, zegt Vandeput. “Wij willen geen burgerslachtoffers en ook geen enkele twijfel over het doelwit. Het moet 100 procent als IS geïdentificeerd zijn.”

Volgens Vandeput proberen de Russen onenigheid te zaaien binnen de coalitie, door foute informatie te verspreiden.

Gesponsorde artikelen