Russen probeerden wel degelijk ook deze Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden

Russen probeerden wel degelijk ook deze Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden

De 115 door Facebook en Instagram opgeschorte accounts zijn gelinkt aan Russische trollenfabriek. Facebook verwijderde de accounts enkele uren voor de Amerikaanse congresverkiezingen. Facebook haalde de accounts offline na een tip van de Amerikaanse justitie.

Volgens Facebook zijn de accounts gelinkt aan de Internet Research Agency (IRA). De organisatie is beter bekend als de Russische trollenfabriek gevestigd in Sint-Petersburg.

“Een website die beweert gelieerd te zijn aan de IRA publiceerde een lijst van Instagram-accounts die zij beweerden te hebben gemaakt”, zegt Facebeooks hoofd cyberveiligheid Nathaniel Gleicher in een verklaring. “We hebben de meeste accounts gisteren al geblokkeerd en hebben de rest nu ook geblokkeerd.”

“Amerikanen moeten zich realiseren dat buitenlandse mogendheden, Rusland in het bijzonder, pogingen doen om het publieke sentiment en de opvattingen van stemmers te beïnvloeden, door onenigheid te zaaien”, zegt de Amerikaanse federale overheid in een verklaring.

De autoriteiten in de Verenigde Staten doen nog steeds onderzoek naar de rol van Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en de banden tussen Rusland en president Donald Trump.

Gesponsorde artikelen