Russen probeerden wel degelijk stemcomputersystemen in 21 staten bij Amerikaanse verkiezingen te hacken

Russen probeerden wel degelijk stemcomputersystemen in 21 staten bij Amerikaanse verkiezingen te hacken

Russische hackers hebben wel degelijk geprobeerd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden: ze drongen de computersystemen van 21 Amerikaanse staten binnen. 

Functionarissen van drie staten hebben tegen persbureau Associated Press gezegd dat de aanvallen op hun systemen gelinkt zijn aan Rusland. De verkiezingscommissie van Wisconsin laat weten dat haar systeem doelwit was van “mensen bij de Russische overheid”.

Het was eerder al duidelijk dat verschillende staten doelwit waren geweest, maar nu is het juiste aantal bekendgemaakt door Homeland Security. Het ministerie zelf zegt niet wie er achter de cyberaanvallen zaten of wat de hackers precies van plan waren.

Volgens Homeland Security waren de hacks in de meeste gevallen gericht op de voorbereidingen voor de verkiezingen, zoals het kiezersregistratiesysteem. De systemen om stemmen te tellen, zouden niet onder vuur hebben gelegen.

Homeland Security zegt niet om welke staten het gaat, maar zeven staten hebben zelf ondertussen bevestigd dat ze erbij waren: Wisconsin, Ohio, Minnesota, Alabama, Colorado, Connecticut en Washington.

Wisconsin

Het hoofd van het verkiezingsbureau van de staat Wisconsin maakte vrijdag bekend dat de Russen het registratiesysteem van stemgerechtigden in zijn staat hebben geprobeerd te manipuleren. Trump won de staat Wisconsin van Hillary Clinton met een verschil van amper 22.700 stemmen.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA meldde een maand na de presidentsverkiezingen in november al dat Rusland geprobeerd heeft om via hacks de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

De Russen zouden Trump in het zadel hebben willen helpen. Het Kremlin heeft betrokkenheid altijd ontkend. Er lopen op dit moment verschillende onderzoeken naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump.

Het Kremlin heeft altijd ontkend dat het vorig jaar hackers heeft ingezet om de Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton politiek te beschadigen. Ook president Trump heeft ontkend iets met de hacks te maken te hebben.

Gesponsorde artikelen