Russen zitten ook achter onzin die via sociale media over gevaren vaccins wordt verspreid

Russen zitten ook achter onzin die via sociale media over gevaren vaccins wordt verspreid

Dezelfde Russische internettrollen die proberen racistische spanningen uit te lokken en politieke verdeeldheid in het Westen te zaaien, zijn ook verantwoordelijk voor het verspreiden van propaganda tegen vaccinaties. De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelde deze week nog dat de (ongefundeerde) angst voor vaccins een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid is geworden, en dat eerder quasi uitgeroeide ziektes daardoor een comeback maken.

Mazelen bijvoorbeeld. Bij ons en in de rest van West-Europa verdubbelde het aantal besmettingen in 2018, terwijl 2017 al een record was voor dit decennium. Je mag daarvoor een toenemende groep ouders bedanken die weigert z’n kinderen te laten vaccineren omdat ze geloven in onzin.

Die onzin wordt hen onder meer ingelepeld door dezelfde internetpropagandafabriekjes vanuit Rusland die ook proberen racistische spanningen uit te lokken en politieke verdeeldheid in het Westen te zaaien. Dat blijkt uit de wetenschappelijke studie Weaponized Health Communication: Twitter Bots and Russian Trolls Amplify the Vaccine Debat.

Doelgericht

De Russen gaan daarbij overigens ook doelgericht te werk: ze viseren niet allaen het Westen maar ook in het bijzonder Oekraïne, Georgië, Servië, Roemenië, Moldavië, Kazachstan en Kirgizië, allemaal landen waar ze van dromen om die weer onder de controle van Moskou te brengen.

Met duidelijk effect. Sinds begin dit jaar zijn er in Oekraïne acht mensen gestorven door mazelen. Alleen al vorige week hebben zo’n 3.100 mensen daar de besmettelijke ziekte opgelopen. De Oekraïense overheid strijdt al jaren tegen een enorme toename van het aantal patiënten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) constateert ook een verband met de toegenomen weerstand tegen vaccinaties. Vorig jaar kregen zo’n 53.000 mensen in Oekraïne mazelen. Dat is ongeveer de helft van het totaal aantal gevallen in heel Europa – dat tussen 2017 en 2018 is verdrievoudigd volgens de WHO.

Hoe het werkt

Volgens de studie zetten de Russen bots in om via malware antivaccinatieberichten te verspreiden, en sturen ze met trollen – accounts die zich voordoen als legitieme gebruikers – valsheden over vaccins de wereld in om zo de publieke consensus over vaccinatie te ontwortelen.

David Broniatowski, een professor aan de George Washington University in de Amerikaanse hoofdstad, heeft gedocumenteerd hoe trollen bij het Internet Research Agency het vaccindebat in de Verenigde Staten hebben aangezwengeld en “sinds 2014 de publieke consensus over vaccinatie hebben uitgehold”.

Broniatowski ontdekte hoe bekende Russische trollen vermomd als legitieme gebruikers op sociale media anti-vaccinatieretoriek gebruiken als onderdeel van hun strategie om politieke polarisatie te bevorderen buiten Rusland. Ze gebruiken daarbij een bekende strategie om een ​​belangengroep rond een bepaald onderwerp of onderwerp te infiltreren en dan langzaam nieuwe dingen in dat discours te introduceren.

Nadat ze op die manier toegang tot een kwetsbare, beïnvloedbare subgroep hebben gekregen, zegt Broniatowski, laten de Russische trollen hun volgers redelijk makkelijk berichten re-tweeten over andere kwesties die in lijn liggen met de agenda van het Kremlin.

Gesponsorde artikelen