Russen zouden genoeg compromitterende informatie over Trump hebben van “persoonlijke en financiële aard” om hem te chanteren

Russen zouden genoeg compromitterende informatie over Trump hebben van “persoonlijke en financiële aard” om hem te chanteren

De Russische geheime dienst FSB heeft voldoende compromitterende informatie van persoonlijke en financiële aard over bijna-president Trump om hem te kunnen chanteren. De informatie is volgens CNN afkomstig van een voormalige geheim agent van de Britse inlichtingendienst MI6.

Opvallend detail is dat een van degenen die het verhaal voor CNN hebben gemaakt Carl Bernstein is, een van de twee journalisten die in de jaren 70 de Watergate-affaire rond toenmalig president Nixon onthulde. Die kwestie leidde in 1974 tot Nixons aftreden.

Er was Moskou veel aan gelegen om Trump in het zadel te helpen. Maar Rusland zou dus ook informatie hebben over Trump die zo “pikant” is dat hij mogelijk te chanteren valt door de Russen. Dat blijkt uit geheime documenten die vorige week zijn gepresenteerd aan Trump zelf en aan president Obama. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris heeft dat ondertussen bevestigd.

De hoogste bazen van de belangrijkste diensten van het land – de nationale inlichtingendienst, de FBI, de CIA en de NSA – hebben de twee vorige week bijgepraat over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

Bij het rapport daarover hoort ook een memo van twee pagina’s waarin staat dat de Russen belastende informatie over Trump hebben.

Voormalig agent MI6

De FBI onderzoekt nog wat daarvan klopt, maar de topfunctionarissen vonden het toch nodig de komende president erop te wijzen dat er in kleine kring mogelijk belastende informatie over hem rondgaat.

Behalve aan Trump en Obama is het memo alleen beschikbaar gesteld aan vooraanstaande Congresleden die zich bezighouden met de inlichtingendiensten.

De bron is een voormalige agent van de Britse geheime dienst MI6, die al sinds 1990 in Rusland actief is. Volgens CNN werkt hij nu voor een private beveiligingsfirma. Aanvankelijk werd hij ingehuurd door Republikeinen om modder over Hillary te verzamelen, later werd hij ook gebruikt door Democraten. Hij was kennelijk zo verontrust door wat hij ontdekte, dat hij de FBI op de hoogte stelde. De Amerikaanse inlichtingendiensten zouden deze voormalige Britse spion op basis van zijn eerdere werk als betrouwbaar beschouwen.

“De [Russische geheime dienst] FSB heeft door zijn activiteiten in Moskou voldoende informatie over Trump om hem te kunnen chanteren”, schrijft de bron in het memo.

Golden showers in Moskou

Buzzfeed heeft ondertussen een 35 pagina’s tellend document gepubliceerd waar de informatie over Trump op gebaseerd zou zijn, en daarin staan nogal bizarre details en verwijzingen naar sekspartijen in.

Zo staat er een scene in beschreven waarin Trump verblijft in een hotel in Moskou, in de presidentiële suite waarin ook de Obama’s hebben overnacht tijdens een officieel bezoek.

Het hotel zou door de FSB geheel zijn volgehangen met verborgen camera’s en microfoons. Trump, die veel haat koestert jegens de Obama’s, bestelde volgens dat document een aantal prostituees die op de kamer ter plekke voor hem moesten urineren.

In het document worden ook gedetailleerd de meetings opgesomd die in de aanloop naar de verkiezingen plaatsvonden tussen het Trump-campagneteam en leden van de Russische geheime dienst. Er zouden voortdurend gegevens zijn uitgewisseld tussen Trump-medewerkers en tussenpersonen van de Russische overheid, zo beweren twee bronnen van veiligheidsdiensten.

Tot nu heeft niemand bevestigd dat de rapporten authentiek zijn. Het team dat de overgang van Trump naar het Witte Huis voorbereidt, wil tegenover CNN niet reageren. Donald Trump, die in de regel communiceert via Twitter of de rechtse tv-zender Fox News, houdt vanmiddag zijn eerste persconferentie. Maar vannacht reageerde hij al via Twitter:

Om 17 uur onze tijd houdt Trump zijn langverwachte persconferentie. De president-elect heeft al sinds juli geen persconferentie meer gegeven. Te verwachten was: vragen over Rusland, Obamacare, de aanstelling van zijn schoonzoon als “senior adviser” en benoemingen voor het Hooggerechtshof. Maar al deze onderwerpen zullen wellicht ondergesneeuwd raken door het laatste nieuws over de memo.

Gesponsorde artikelen