Russische kandidate mag niet naar het Eurovisiesongfestival in Kiev: wat nu? 

Russische kandidate mag niet naar het Eurovisiesongfestival in Kiev: wat nu? 

Het ziet ernaar uit dat het Eurovisiesongfestival dit jaar zal doorgaan zonder Rusland. Zangeres Yulia Samoylova mag namelijk Oekraïne niet binnen omdat ze in het verleden de wet heeft overtreden door op te treden in de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland van Oekraïne. En dat via een illegale route en zonder toestemming van de regering. Gevolg: een inreisverbod voor Yulia en ook een songfestival zonder Rusland? 

Rusland leek lang van plan om het festival dit jaar te boycotten omdat het geen zin had om naar Kiev af te zakken en kwaad was over de uitslag van vorig jaar (zie hieronder). Uiteindelijk werd vorige week dan toch beslist om rolstoelzangeres Yuli Samoylova te sturen, al was dat ook een provocatie.

De zangeres heeft in 2015 namelijk opgetreden in het Krim terwijl ze daarvoor geen toestemming had van Oekraïne. Daarom mag ze nu het land drie jaar niet in en ook voor Eurovisie krijgt ze geen uitzondering. Rusland reageert via senator Klintsevich Franz woedend en zegt dat zijn land het Eurovisiefestival dit jaar en de volgende jaren zal boycotten. Hij spreekt van een onmenselijke beslissing.

Andere deelnemer?

Organisator EBU heeft een persbericht verspreid waarin het zegt dat het de Oekraïense wet respecteert, maar de beslissing betreurt. “Het gaat in tegen de geest van het Eurovisiesongfestival waarin verbondenheid centraal staat. We zullen blijven in dialoog gaan met de autoriteiten om ervoor te zorgen dat iedere artiest kan deelnemen.”

Of Rusland nog een andere deelnemer mag zenden naar de liedjeswedstrijd is niet duidelijk want de deadline voor inzendingen, 13 maart, is al voorbij. Organisator EBU was niet bereikbaar toen we hen contacteerden en ook de Russische afdeling wilde nog niets zeggen.

De vete bereikt kookpunt

Rusland en Oekraïne zijn twee van de meest succesvolle landen van het Eurovisiesongfestival. Sinds de eerste deelname van Oekraïne in 2003 wonnen de twee grootmachten samen drie keer en behaalden ze maar liefst 12 podiumplaatsen, maar de laatste twee jaar zit het er bovenhands op.

Het Eurovisiesongfestival van vorig jaar was de eerste keer dat de Krimcrisis oversloeg op de liedjeswedstrijd. Oekraïne provoceerde door deel te nemen met het nummer 1944. Dat lied gaat over de verdrijving van de bewoners van de Krim, een schiereiland in Oekraïne, door het Rusland van Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gestraft door de jury

Rusland probeerde het liedje tegen te houden omdat politieke nummers verboden zijn. EBU, de organisatie van Eurovisie, besloot echter dat het lied geen politieke teksten bevatte en het dus toch mocht deelnemer. Ironisch genoeg had zangeres Jamala nochtans gezegd dat het nummer wel verwees naar de Krimcrisis.

Die deelname werd een succes want Oekraïne won. Nochtans had favoriet Rusland (Sergei Lazarev) van de televoting de meeste punten gekregen. De jury’s van veel landen, waaronder België, straften Rusland echter en gaven het 0 punten. Zo konden Australië en Oekraïne nog over hen springen en vindt het Eurovisiesongfestival dit jaar plaats in het Oekraïense Kiev.

Gesponsorde artikelen