Rutten (Open Vld) fluit partijgenoot Gatz terug: “We gaan televisiereclame doorspoelen niet verbieden”

Rutten (Open Vld) fluit partijgenoot Gatz terug: “We gaan televisiereclame doorspoelen niet verbieden”

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten fluit haar partijgenoot Sven Gatz terug na zijn uitspraken over reclame op televisie. Minister van Media Gatz liet vandaag weten dat hij een verbod wil op het doorspoelen van televisiereclame. Rutten ontkent dit nu stellig op Twitter. 

Minister van Media Sven Gatz liet vanmorgen weten dat als de televisiezenders en -distributeurs geen oplossing vinden voor het probleem van uitgesteld kijken, hij een decreet wil opstellen waardoor het verboden wordt om reclameboodschappen door te spoelen.

Uitgesteld kijken

De televisiezenders en -distributeurs overleggen al sinds vorig jaar over de toekomst van de televisiereclame. Door de mogelijkheden die digitale televisie met zich meebrengt is het tegenwoordig mogelijk om uitgesteld te kijken en zo die reclameblokken door te spoelen.

In februari gebeurde zo’n vierde van het televisiekijken uitgesteld. Op zich niets mis mee, maar de meeste mensen die programma’s uitgesteld kijken, spoelen de reclameblokken door. En dat brengt problemen met zich mee voor de commerciële zenders. Die halen hun opbrengsten uit die reclame en een hoger aantal uitgestelde kijkers betekent voor hen al snel minder commerciële deals.

Om een oplossing te vinden voor dit probleem zitten de televisiezenders en -distributeurs nu al maandenlang samen, maar een oplossing blijft voorlopig uit. Daarom wil Sven Gatz nu ingrijpen. “Als de zenders en de distributeurs er onder elkaar niet uit raken, zal ik die niet-doorspoelbare reclame via decretale weg opleggen”, liet hij weten aan De Morgen.

Verbod op het doorspoelen van reclame

De minister van Media wil het onmogelijk maken om reclame door te spoelen. Dit houdt concreet in dat zelfs wanneer je uitgesteld kijkt, je nog steeds reclameblokken te zien zal krijgen. Hij ziet dit als de enige optie.

“Ik weet dat het een boodschap is die noch zenders noch distributeurs graag brengen. Daarom moet misschien de minister van Media het maar doen. Als liberaal grijp ik liever niet decretaal in, maar als het moet om een gezond medialandschap te behouden, zal ik dat doen. Als we dat doen, denk ik dat we weer voor een paar jaar goed zitten.”

Een stap terug

Zo wil Gatz dus eigenlijk tegen de vernieuwingen op het vlak van televisie in terug naar een tijdperk van lineair tv-kijken, waarbij je de reclameboodschappen braaf moet uitzitten.

Tv-distributeur Telenet is hier alvast niet voor te vinden. “Reclame doorspoelen onmogelijk maken zou eerder een stap terug zijn. Sowieso zal de consument ook altijd manieren vinden om dat te omzeilen”, laat Telenet-woordvoerster Isabelle Geeraerts weten aan De Morgen. Zij werken aan andere mogelijkheden. “Je kunt werken met gepersonaliseerde reclame of met previews. Het is vooral belangrijk dat we toekomstgerichte en duurzame oplossingen opzoeken”, besluit ze.

VRT

Teruggefloten door partijvoorzitster

Het is niet verrassend dat deze uitspraken van de minister van Media niet in goede aarde vielen. Daarom grijpt nu ook Gwendolyn Rutten, partijvoorzitster van de Open Vld, in.

“Nee, verbieden gaan we écht niet doen”, laat ze weten in een tweet. “Ook als je tv kijkt, mag je je goesting doen. Verandering en vernieuwing vinden altijd hun weg. Daar kan geen verbod tegenop.”

Het ziet er dus niet naar uit dat Sven Gatz zijn slag zal thuishalen.

Gesponsorde artikelen