Ruzie over Turteltaks en biomassacentrales, allemaal goed en wel: ons groene energiebeleid is dikke #fail als je EU-cijfers bekijkt

Ruzie over Turteltaks en biomassacentrales, allemaal goed en wel: ons groene energiebeleid is dikke #fail als je EU-cijfers bekijkt

Twee geplande biomassacentrales gaan er niet komen in Vlaanderen omdat de Duitse uitbater failliet is. Dat betekent in principe goed nieuws voor onze portefeuille: minder Turteltaks. Maar de Europese cijfers van groene stroom zijn wel bedroevend, we zijn een van de slechtste leerlingen van de klas.

Twee geplande biomassacentrales, die op houtpellets zouden branden, gaan er zo goed als zeker niet komen in Vlaanderen. Dat levert meteen een zoveelste episode in het verhaaltje van de Turteltaks op. Want die is bedoeld om groene stroom te betalen, en daar hoorde 200 miljoen euro voor die centrales bij, voor de komende tien jaar. 2 miljard dus die nu wegvalt, en die de Turteltaks niet meer moet dragen.

Binnen de Vlaamse regering is er nu onenigheid over hoe die “winst” moet worden besteed: de taks verlagen (iets waar de liberalen, die de Turteltaks haten, natte dromen over krijgen) of het zo houden en het geld blijven besteden aan groene stroom. Dat laatste is eerder waar CD&V voor pleit.

Vanmorgen vochten sp.a en Open Vld nog een robbertje uit over wie nu uiteindelijk verantwoordelijk is voor die Turteltaks, en nu is er de episode van de biomassacentrales. De liberalen probeerden eerst om de Turteltaks nog de Freyafactuur te noemen, omdat het de verantwoordelijkheid van de vorige Vlaamse minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) zou zijn. Maar communicatief pakte dat niet, de taks kleeft nu stevig aan Annemie Turtelboom (Open Vld).

De sp.a zette recent het offensief in: de biocentrale, het was Turtelboom die die heeft goedgekeurd, zo zei Joris Vandenbroucke, de fractieleider van sp.a. Open Vld reageert heel fel: ook dit is een erfenis van Freya. “Tiens, ik dacht dat Joris Vandenbroucke zich kwam verontschuldigen voor de factuur van de biomassa-centrales”, tweette Bart Somers, Open Vld-fractieleider vanmorgen.

Europese cijfers die er niet om liegen

Uitgerekend nu komt Eurostat, het Europese cijferagentschap, met een nieuw overzicht van groene stroom in Europa. En het resultaat is meer dan pijnlijk voor België. Jarenlang hebben de opeenvolgende regeringen in dit land, zowel federaal als Vlaams, geen moedige beslissingen durven nemen om meer groene stroom te voorzien. De makkelijke oplossing was en is nog steeds: nucleaire centrales. En zowel sp.a als Open Vld zaten sinds 1999 samen aan de knoppen, en duwden niet genoeg door.

We bengelen dus helemaal achteraan het Europese peloton: alleen de UK, Nederland, Malta en Luxemburg doen het slechter dan ons. Van een groene stroomrevolutie is geen sprake. Dat gebeurde in de rest van Europa wel. Het resultaat is duidelijk voor heel de Europese Unie, het stijgt de laatste jaren heel duidelijk, en gaat in de richting van 20 procent in 2020.

Ons land blijft ondertussen dus pijnlijk achterop hinken. En Vlaanderen doet het daarbij overigens veel slechter dan Wallonië, dat op zichzelf makkelijk de targets van groene stroom haalt. Heel België zat in 2014 aan 8 procent groene stroom, zelfs als alles zich doorzet (met biomassacentrales die er dus nu niet komen) halen we een schamele 13 procent in 2020.

Gesponsorde artikelen