Ruzie tussen PS en cdH: gaat Brusselse regering met vertraging toch naar regeringscrisis?

Ruzie tussen PS en cdH: gaat Brusselse regering met vertraging toch naar regeringscrisis?

In Wallonië blies het cdH de coalitie met de PS op, om met MR een nieuwe regering te vormen. In Brussel bleven PS en cdH toch samen in de gewestelijke regering, maar met lange tanden en omdat er geen alternatieve coalitie mogelijk was. Maar misschien duwt de PS alsnog hun nieuwe aartsvijanden eruit: Laurette Onkelinx (PS) voert in elk geval de forcing.

Het was Benoît Lutgen, de cdH-voorzitter, die vorig jaar plots de stekker uittrok in al z’n coalities met de PS, zowel in Wallonië als Brussel. Voor Wallonië had de Ardenner goed gerekend: hij kon een nieuwe regering maken. Over Brussel had Lutgen schijnbaar weinig bekommernis, een diepere oefening om te zien of een alternatieve coalitie mogelijk was, had de cdH-voorzitter duidelijk niet gemaakt.

Het resultaat was weken onzekerheid over het lot van de Brusselse regering, met een glansrol voor de oude vos Olivier Maingain. Zijn DéFI besliste uiteindelijk om de PS niet in de steek te laten, een geste aan het adres van Onkelinx en co, die straks bij de gemeenteraadsverkiezingen zichzelf dubbel en dik terugverdient. Want de socialisten zullen DéFI niet vergeten, als er in de 19 Brusselse gemeenten coalities moeten gemaakt worden.

De Brusselse regering deed dus verder, met een ongemakkelijke situatie daarbij, want PS en cdH zitten nog altijd samen in die coalitie. Het was daarbij wachten op het eerste grote meningsverschil om de boel te laten barsten. Dat lijkt nu in de maak.

Alles draait rond de kinderbijslag in Brussel. Het cdH wil een hoger bedrag en minder sociale correcties, zoals ze in Wallonië hebben ingevoerd. De PS wil een meer ‘sociaal corrigerend systeem’, waarbij iedereen wat minder krijgt en de sociaal zwakkeren wat meer. Armen en éénoudergezinnen krijgen meer. Het brengt cdH-minister Céline Frémault op ramkoers met haar minister-president, Rudi Vervoort (PS). Die laatste heeft wel al z’n andere coalitiepartners achter zich.

Een wisselmeerderheid in Brussel?

En oppositiepartij Ecolo speelde daar al handig op in: zijn stellen een wisselmeerderheid voor, waarbij zij dan wel de nodige stemmen zouden kunnen leveren om de nieuwe kinderbijslag te stemmen. Maar dat kan niet voor het cdH. “Dan valt de regering”, zo kondigde Frémault aan.

Dat heeft Laurette Onkelinx (PS) nu goed gehoord. Want op de PS-nieuwjaarsreceptie gisteren in Brussel hield ze zich niet meer in. “Wij kunnen dit toch perfect met een wisselmeerderheid goedkeuren? Want ik begrijp het cdH echt niet. Dit is niet onze eerste keuze, maar ik heb er genoeg van.”

Stevige druk dus op de Brusselse regering en het cdH. Als die zou vallen, een jaar voor de verkiezingen, is het niet duidelijk wat de gevolgen zouden zijn. Zoals gezegd: vorige zomer zochten de Brusselse partijen naar een nieuwe coalitie. Maar elke poging om een nieuwe coalitie zonder de PS te vormen mislukte toen. Een nieuwe ploeg, met bijvoorbeeld Ecolo erbij en cdH eruit, is niet iets waar de groenen op zitten te wachten. En dat zou ook grote gevolgen hebben aan Vlaamse kant in Brussel: Groen zou dan ook in de regering moeten.

Gesponsorde artikelen