Ryanair-baas biedt excuses aan en belooft hoger loon … maar voegt ook grafiek dalende aandelen van concurrenten toe

Ryanair-baas biedt excuses aan en belooft hoger loon … maar voegt ook grafiek dalende aandelen van concurrenten toe

Ryanair-baas Michael O’Leary heeft op ongeziene manier zijn excuses aangeboden in een brief. Daarin belooft hij z’n personeel ook hoger loon en betere werkomstandigheden. Maar O’Leary zou O’Leary niet zijn als hij er niet nog wat minder vriendelijks aan zou toevoegen. Bij de brief voegde hij ook een grafiek van de dalende aandelen van de concurrerende maatschappij Norwegian toe, om zo piloten af te raden over te stappen.

Ryanair staat met z’n rug tegen de muur. Steeds maar meer stemmen van binnen het bedrijf uiten kritiek op de werkomstandigheden en daarom er meer en meer piloten maken ook de overstap naar de concurrentie, en dan vooral Norwegian.

Atypisch mea culpa

Ook Ryanair-topman Michael O’Leary merkte dat er iets moest gebeuren en bood op een voor hem ongezien vriendelijke manier zijn excuses aan in een brief. In die brief belooft hij lonen te zullen optrekken en de werkomstandigheden te zullen verbeteren. Een atypisch mea culpa voor O’Leary, die niet meteen bekendstaat omwille van zijn vriendelijke omgang met z’n personeel.

Zo stelde hij niet zo lang geleden dat de piloten “zich niet zo moesten aanstellen” en dat ze “vol van zichzelf zijn“. “Ik daag elke piloot uit om uit te leggen waarom dit een moeilijk job is of waarom ze overwerkt zijn. Of hoe iemand die bij wet niet meer dan achttien uur per week mag vliegen, kan leiden onder vermoeidheid”, toonde hij allerminst mededogen voor de kritiek van het personeel.

Maar nu biedt de Ryanair-baas dus zijn excuses aan. “Ik verontschuldig mij persoonlijk tegen elk van jullie voor alle problemen die jullie hebben meegemaakt”, schreef hij in de brief. Hij belooft een waaier aan verbeteringen in te voeren, waaronder het verbeteren van de voorwaarden, een loonsverhoging, getrouwheidspremies, verbeterde werkroosters en betere compensatie voor piloten die ver van hun basis moeten werken.

Grafieken van dalende aandelen

Maar O’Leary zou zichzelf niet zijn moest het bij die lieve woorden blijven. De Ierse zakenman voegde bij de brief ook grafieken toe van de dalende aandelen van concurrent Norwegian. Norwegian maakt al geruime tijd gebruik van de problemen bij Ryanair om er piloten weg te plukken. Zo maakte in 2017 alleen al 140 piloten de overstap naar de Noorse concurrent.

En dat vindt O’Leary dus duidelijk welletjes. In zijn brief waarschuwt hij z’n piloten en raadt hij ze af naar een andere luchtvaartmaatschappij over te stappen, en al zeker niet naar Norwegian. Hij wijst daarbij op dalende aandelen en andere financiële info over het Noorse bedrijf, die hij ook aan de brief had toegevoegd. O’Leary stelt dan ook dat Monarch, dat eerder deze week al de boeken neerlegde, en Norwegian de winter niet zullen overleven.

epa

Gesponsorde artikelen