Left Right
scrollTop top

Ryanair wil kwart van Belgische piloten ontslaan: “Coronacrisis als excuus gebruikt”


Ryanair België ontslag piloten
© shutterstock

De vliegmaatschappij Ryanair dreigt ermee om een kwart van de piloten die in België wonen, te ontslaan. Dat laat de pilotenvereniging BeCA weten in een persbericht. Eerder raakte al bekend dat Ryanair 250 mensen op straat zet in Dublin, Londen, Madrid en Wroclaw vanwege de aanhoudende coronacrisis. Het ging hierbij echter om ondersteunend personeel, niet om piloten. Ryanair is van plan om vanaf 1 juli opnieuw vluchten organiseren.

EPA

De Franstalige christelijke vakbond CNE liet eerder al weten dat Ryanair wellicht van plan is om 30 medewerkers van het cabinepersoneel in ons land te ontslaan. Door de coronacrisis ziet de vliegmaatschappij zich genoodzaakt om te bezuinigen.

De Belgian Cockpit Association (BeCA) laat nu weten dat het Ierse bedrijf ook in België wil snoeien in het pilotenbestand. “In een brief van 14 mei 2020 aan de BeCA dreigt Ryanair ermee om 25 procent van zijn piloten met thuisbasis in België te ontslaan”, lezen we in een persbericht van de BeCA.

(Vliegreis in coronatijden: EU wil dat we hele reis mondmaskers dragen.)

“Coronacrisis als excuus”

EPA

Volgens de pilotenvereniging probeert Ryanair doelbewust om de Belgische wetgeving te omzeilen. “In zo’n geval van collectief ontslag bepaalt de Belgische wetgeving dat de Renault-procedure moet worden opgestart”, staat verder in de mededeling van BeCA. “De maatschappij heeft echter niets in die zin opgestart en negeert bewust het arbeidsrecht in ons land.”

Bovendien stelt de BeCA dat Ryanair de coronacrisis als excuus gebruikt om een aantal collectieve arbeidsovereenkomsten aan de kant te kunnen schuiven. “Het is de hoogste tijd dat de maatschappij een maatschappelijk verantwoordelijke werkgever wordt”, klinkt het.

“Ze moet respect opbrengen voor haar werknemers en hun fundamentele rechten, en ze mag niet alleen aandacht hebben voor de belangen van haar aandeelhouders.”

Bij Ryanair hebben ze nog niet officieel gereageerd op het bericht.

(Spanje wil vanaf juli opnieuw buitenlandse toeristen toelaten.)

1.000 vluchten per dag

EPA

Vanaf juni heropent de Ierse budgetmaatschappij verschillende kantoren, maar dan met minder werknemers. Ryanair was van plan om dit jaar minstens 155 miljoen reizigers te vervoeren, maar wellicht zullen dat er minder dan 100 miljoen worden.

Ryanair wil dan opnieuw zo’n 1.000 vluchten per dag doen. Dat is goed voor 40 procent van hun vliegreizen van voor de coronaciris. Deze vluchten zullen 90 procent van hun vroegere bestemmingen aandoen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443