Left Right
scrollTop top

Ryanair en Belgische vakbonden bereiken historisch akkoord: eindelijk gedaan met de miserie?


Ryanair en Belgische vakbonden bereiken historisch akkoord: eindelijk gedaan met de miserie?

Ryanair heeft met de Belgische vakbonden voor het eerst een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden. De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij belooft om voortaan het Belgische arbeidsrecht te respecteren.

Belgen die voor Ryanair werken in ons land, vallen vanaf 1 april onder het Belgische arbeidsrecht. Dat melden de kranten van Het Mediahuis en de VRT. Elk Belgisch personeelslid van Ryanair heeft over een dikke maand dus recht op onder andere ziekteverlof, moederschapsrust, betaald verlof en een minimumloon. “Voor veel werknemers is dit een stevige stap vooruit”, stelt vakbondssecretaris Hans Elsen van de LBC-NVK. “Deze beslissing zorgt in elk geval voor meer financiële zekerheid.”

(Ondanks de stakingen en geschrapte vluchten steeg het aantal passagiers van Ryanair.)

Crewlink

Verder zullen 350 leden van het cabinepersoneel van Ryanair, die nu op papier nog in dienst zijn van onderaannemer Crewlink, tussen 1 april en 1 mei 2019 een contract bij Ryanair zelf krijgen. Dat noemt Elsen “een geweldige overwinning voor het personeel”: “Dat punt was namelijk één van de belangrijkste eisen bij de stakingen die we in de zomer van 2018 organiseerden.”

(Lees hier meer over het trolleyverbod bij Ryanair.)

Piloten

Ryanair sloot eerder dit jaar al een collectieve arbeidsovereenkomst met de Belgische piloten. Er werden vooral afspraken gemaakt over de verloning en dienstroosters van de piloten.

Spanningen

De winstmarges van Ryanair waren jarenlang gigantisch. In 2017 en 2018 ontplofte de sociale bom echter bij de piloten en het cabinepersoneel. Ze klaagden over slechte arbeidsvoorwaarden, lage lonen en arbeidscontracten. Heel wat piloten gingen daarop elders hun heil zoeken en de koppige blijvers hielden de directie een eisenpakket voor.

In de zomer van 2018 zorgden de spanningen bij Ryanair voor een golf van stakingen in ons land en in andere Europese landen. Ook in het najaar van 2017 moest de maatschappij duizenden vluchten schrappen wegens een gebrek aan vliegend personeel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899