Left Right
scrollTop top

Ryanair past bagageregels aan … en dat lijkt eindelijk eens in het voordeel van de klant te zijn


Ryanair past bagageregels aan … en dat lijkt eindelijk eens in het voordeel van de klant te zijn

Ryanair heeft haar regels voor bagage nog maar eens aangepast. Maar voor één keer lijkt eens in ons voordeel te zijn. Je zal geen tweede handbagage meer kunnen meenemen op het vliegtuig, maar die zal gratis in het ruim worden gelegd. Daarnaast zal het inchecken van bagage goedkoper worden en zal het toegelaten gewicht ook verhogen.

Ryanair en bagageproblemen, de twee gaan vaak hand in hand. Je kan er goedkope tickets scoren, maar bagage kost vaak een hele hoop extra en je moet je veelal beperken tot een bijna onmogelijk laag aantal kilo’s. Maar die problemen lijken (ietwat) van de baan. Ryanair kondigde vandaag nieuwe regels aan voor hun bagage en, we moeten eerlijk zijn, die zijn echt een stap in de goede richting.

“Mensen met een gootsteen op het vliegtuig”

Ze beginnen wel met een klein beetje slecht nieuws. Ryanair heeft al een tijdje de regel dat je twee handbagages mag meenemen op het vliegtuig, een gewone en een kleinere. Die regel wordt geschrapt. Je zal nu enkel nog de kleinere bagage mee mogen nemen op het vliegtuig zelf, de andere bagage zal gratis in het ruim worden ondergebracht. Enkel wie Priority Boarding kiest zal nog met twee handbagages het vliegtuig op mogen.

Die regel komt er omdat er de laatste tijd enorm veel gebruik gemaakt wordt van twee handbagages. Daardoor zitten de laadruimtes in de cabine vaak overvol. Zo is het nu al vaak het geval dat een van je twee handbagages in het ruim moet, wat zorgt voor vertragingen. Dat wil Ryanair nu tegengaan.

Het gaat soms zo ver dat ze bij Ryanair zelfs durven spreken van misbruik van die regel. “Ik heb al twee jaar oude kinderen een tas het vliegtuig op zien rollen”, stelde de CFO van Ryanair Neil Sorahan nog een paar maanden geleden. “Ze maken er gewoon misbruik van.” Er werd toen al nagedacht over het eventueel aanpassen van die regel. “We zijn heel vrijgevig met onze bagage: een tas van 10 kilogram én nog een tweede kleinere. Als iedereen dat doet, is er geen probleem”, legt Sorahan uit. “Maar het zijn de mensen die met ‘een gootsteen’ (sic) komen die ons beleid zouden kunnen doen wijzigen.”

50 miljoen

Daarnaast zal het ook klanten proberen aanmoedigen om meer bagage in te checken door het toegelaten gewicht op te trekken van 15 naar 20 kilogram oor alle bagage. Ook de tarieven zullen worden aangepast. Je zal niet langer 35 euro betalen per koffer, maar 25 euro. Dat zal er ook voor moeten zorgen dat er minder in het vliegtuig zelf wordt meegenomen en meer op voorhand wordt ingecheckt, waardoor de wachttijden ook weer zullen dalen.

Dat zullen ze bij Ryanair natuurlijk ook in hun portemonnee gaan voelen. “Deze veranderingen in beleid zullen ons meer dan 50 miljoen euro gaan kosten”, stelt Kenny Jacobs van Ryanair. “We hopen dat onze klanten van de besparingen van ons nieuwe vereenvoudigde bagagebeleid zullen genieten.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658