Ryanair sluit basis in Eindhoven vanaf 5 november

Ryanair sluit basis in Eindhoven vanaf 5 november

Ryanair moet naar eigen zeggen besparen in de capaciteit in verband met hogere olieprijzen en hogere kosten en stakingen. De Ierse luchtvaartmaatschappij sluit daarom vanaf 5 november zijn basis in Eindhoven voor de winter. Een groot deel van de vluchten blijft nog wel vliegen van en naar Eindhoven.

Ryanair wil zijn vluchten van en naar Eindhoven voortaan vanuit het buitenland afhandelen. Ryanair zegt te proberen om het aantal banen dat verloren gaat tot een minimum te beperken, piloten wordt aangeraden om in verband met overplaatsingen de bases van hun voorkeur op te geven. Het is onduidelijk of de basis volgende zomer weer opengaat. Vanuit Eindhoven opereerden vier Ryanair-toestellen.

Ook de basis in het Duitse Bremen zal sluiten en die van Niederrhein wordt afgeslankt.

Minder winst

Ryanair heeft z’n winstverwachting met 12% verlaagd, maar de luchtvaartmaatschappij verwacht dit jaar toch nog een winst te maken van ongeveer 1,1 miljard euro. De luchtvaartmaatchappij moet naar eigen zeggen snijden in de capaciteit in verband met hogere olieprijzen en hogere kosten en stakingen.

“Tot vorige week hadden we een sterker derde kwartaal verwacht om te compenseren voor ons mindere tweede kwartaal. Door afgelopen week en de toegenomen angst voor stakingen zijn het aantal geboekte vluchten afgenomen”, zegt de Ierse budgetmaatschappij in een persbericht.

Duurdere brandstof

De stakingen kosten Ryanair vooral geld door de Europese compensatieregeling voor passagiers in geval van annulering en langdurige vertraging. Volgens Ryanair zal het bedrijf ook ongeveer 460 miljoen euro meer aan brandstoffen kwijt zijn in vergelijking met vorig jaar. Door de hogere brandstofprijzen en de afname in de geboekte vluchten kondigt Ryanair ook aan in heel Europa 1 procent van haar vluchten te schrappen deze winter.

Gesponsorde artikelen