’s Nachts opstaan, bij het ontbijt of na een seizoensbinge: zo keek Vlaanderen naar de ‘Game of Thrones’-finale

Game of Thrones: Drogon melts the Iron Throne
HBO

Game of Thrones is voorbij: we weten dat Bran koning wordt en dat Sansa het Noorden in handen houdt. Maar wist jij dat om half vijf ’s ochtends of moest je spoilers vermijden tot half acht ’s avonds? Telenet heeft enkele frappante cijfers over het Game of Thrones-kijkgedrag samengesteld. Ben jij een superfan of niet?

Game of Thrones bekijken: tot enkele jaren geleden was het een kwestie van op het illegale af een goede torrent te vinden. Maar sinds de succesreeks op Telenet Play (More) te zien is, zijn veel Vlamingen toch voor die optie gegaan. Dat blijkt ook uit de cijfers van Telenet, dat Game of Thrones dit jaar ook live uitzond. Dat wilde wel zeggen dat je letterlijk ’s nachts moest opstaan om te kijken. Niet voor iedereen, maar toch waren er een pak fans die ’s nachts klaarzaten om de ondergang van Daenerys mee te maken.

Wereldwijd zijn de cijfers van Game of Thrones sowieso choquerend hoog: maar liefst 44 miljoen mensen keken in de eerste vierentwintig uur via een officieel kanaal naar de laatste aflevering van Game of Thrones. Dat brak meteen ook een aantal records voor zender HBO, zelfs het zeventien jaar oude record van The Sopranos moest eraan geloven. Het achtste seizoen verzamelde zo meer dan tien miljoen kijkers meer dan het zevende.

Maar ook in Vlaanderen ging het dus met een vaartje vooruit: dik 3.500 mensen stonden in het midden van de nacht op om toch maar alle spoilers te vermijden. Dat moeten flinke Game of Thrones-feestjes geweest zijn. Toch is het maar een klein percentage van het totaal aantal kijkers: binnen de vierentwintig uur hadden meer dan 50.000 mensen ‘The Iron Throne’ bekeken.

Het piekuur om naar Game of Thrones te kijken? Vlak na het werk: om 19.30 uur, als de kinderen in bed liggen en het eten klaar is, kijkt de overgrote meerderheid van de Vlamingen naar Game of Thrones. ’t Is te zeggen: behalve de opvallende groep mensen die aan het ontbijt Daenerys zag neergestoken worden (20%). Spoilers vermijden voor wie wel degelijk zijn nachtrust nodig heeft? Check.

Game of Thrones bingewatchen

Game of Thrones is niet zomaar tv, da’s intussen wel duidelijk, ’t is een event. Dat wil zeggen dat we Game of Thrones ook veel meer bingewatchen dan andere series. Zo’n dertig procent van de Vlamingen deed al eens een bingewatch van Game of Thrones: 30% keek al vijf of meer afleveringen na elkaar, waarvoor overigens ons respect.

Dat de afleveringen van het achtste seizoen nog eens zo snel werden bekeken omdat het om het laatste seizoen gaat, mag ook niet verbazen. Het aantal kijkers dat seizoen acht ‘meteen’ bekeek, de week na de aflevering voor de nieuwe online komt, lag vijftien procent hoger dan bij seizoen zeven. Dat percentage ligt daarmee trouwens ook vijftien procent hoger dan bij gelijk welke andere tv-serie op Play of Play More. We waren allemaal op onze hoede: the internet is dark and full of spoilers. Een ochtendlijke Facebookscroll kan het kijkplezier verpesten, da’s duidelijk.

Wie kijkt er naar Game of Thrones in Belgiƫ?

Woon je in Oostende? Dan heb je minder vrienden die naar Game of Thrones kijken dan als je in pakweg Bree, Antwerpen of Wetteren woont. In West-Vlaanderen wonen namelijk aanzienlijk minder Game of Thrones-kijkers dan in het centrum van Vlaanderen.

Telenet

Of je nu in Hoboken, Niel of Vilvoorde woont (dat zijn de top-Game of Thrones-gemeentes), in elk geval is duidelijk dat Game of Thrones een grote invloed heeft gehad op tv-kijken. Zenders kunnen zich door illegale streamingsites en torrents, niet meer permitteren om een jaar lang te wachten vooraleer ze een cultserie programmeren. Bij Telenet tonen de cijfers alvast aan dat globale content niet meer tegen te houden is.

Gesponsorde artikelen