’s Werelds duurste hamburger bestaat uit bladgoud en foie gras 

’s Werelds duurste hamburger bestaat uit bladgoud en foie gras 

Voor de duurste hamburger ter wereld betaal je maar liefst achthonderd euro, maar je krijgt er wel foie gras, truffel, Wagyu-rundsvlees en een met bladgoud bestrooid broodje voor in de plaats. Chef Patrick Shimada, van het Oak Door Steakhouse in Tokio, creëerde de luxehamburger om de kroning van de nieuwe Japanse keizer Naruhito te vieren.

Wie al klaagt over de prijs van een Ellis-burger moet maar eens langsgaan in Japan. Het Oak Door-steakhouse in Tokio maakte de duurste hamburger ter wereld met een prijs van maar liefst achthonderd euro. De burger weegt drie kilo en is vijfentwintig centimeter hoog en vijftien centimeter breed.

De sappige burger is maandag al in verkoop gegaan en zal te koop zijn tot net na de kroning van de nieuwe keizer, die binnen een maand plaatsvindt. De achthonderd euro dure burger, wordt belegd met cheddar kaas, ui, sla, tomaten, foie gras, truffel en sneetjes Wagyu-rund. Daar komt dan een groot broodje op, dat bestrooid wordt met bladgoud. De burger wordt geserveerd met een fles wijn, om de prijs van achthonderd euro wat te verzachten.

Hier zie je een video van hoe de luxeburger wordt gemaakt:

Reiwa

Reiwa, is de naam van het nieuwe keizerlijke tijdperk in Japan. Dit is een verrassende keuze, want voor de eerste keer komt de naam eens niet uit oude Chinese teksten, maar uit een Japanse gedichtencollectie. Dit komt doordat het conservatieve keizerrijk zich steeds assertiever gedraagt. Op 1 mei treedt de oude keizer Akihito af en komt zijn oudste zoon Naruhito aan de macht. Bij de komst van een nieuwe keizer hoort een nieuwe jaartelling. Maar slechts 34 procent van de Japanners volgt deze telling de rest houdt het bij de Westerse jaartelling. Het woord is wat onduidelijk, het kan zowel bevel als harmonie en vrede betekenen, wat toch tegenstrijdig overkomt.

Naruhito, de nieuwe keizer van Japan met “Reiwa” in Japanse tekens op het witte bord:

Wagyu rundsvlees

Wagyu-vlees kost 330 euro per kilogram. Maar wat is er nu zo speciaal aan dat Wagyu-rundvlees dat het zo duur maakt? Wagyu is van oorsprong een Japans runderras. Er bestaan vier soorten Wagyu in Japan, maar dat van de zwartte Wagyu koe is het bekendste. Het exporteren van Wagyu-vlees is verboden, het Wagyu-vlees dat in Europa te koop is, komt dan ook van fokkerijen buiten Japan.

Na de Eerste Wereldoorlog begonnen ze in Japan aan “het terugfokken” van het Wagyu-vlees. Dit had tot gevolg dat ze meer aandacht besteedden aan de vleeskwaliteit en het zwarte rund zelf. Daarom is het zo exclusief en duur. Voor het echte Wagyu-vlees zal je dus een tripje moeten maken naar Japan, én met de prijs van de duurste hamburger kan je je vliegticket betalen.