’s Werelds meest geliefde politicus slachtoffer van Pineapple-pizza-gate

’s Werelds meest geliefde politicus slachtoffer van Pineapple-pizza-gate

Pineapple-pizza-gate: it’s real. De president van IJsland heeft een serieuze controverse veroorzaakt door te verkondigen dat als hij het kon, hij ananas op een pizza zou verbieden. Misschien heeft hij wel gelijk. En, voor je hem veroordeelt, valt er best wat te leren van deze man. Guðni Jóhannesson is momenteel de meest geliefde politicus in de wereld. En daar is een reden voor.

Eerst even de rel, dan de man. Guðni Jóhannesson; de 48-jarige president van IJsland, belandde in deze uiterst belangrijke controverse (Pineapple-pizza-gate gedoopt ondertussen) door te antwoorden op een vraag van een leerling in een school die hij bezocht in Akureyri, de tweede stad van het land.

Aan het eind mochten leerlingen hem vragen stellen. En dat deden ze. Zoals: wat is uw favoriete voetbalploeg, meneer de president? (Manchester United) En toen vroeg een leerling wat de president vond van ananas op pizza’s. Guðni antwoordde dat hij “fundamenteel tegen” ananas als topping op pizza is. En hij ging nog een stap verder door te stellen dat “als ik dat zou kunnen, dan zou ik een wet doorvoeren die ananas op pizza illegaal maakt”.

Dat ging viraal en leverde internetgewijs een hoop heisa op. “Wat denkt die wel?” enerzijds, en anderzijds “hij heeft gelijk”, de discussies waren fel: Guðni Th. Jóhannesson bleek zijn steentje te hebben bijgedragen aan de verdeeldheid van de mensheid.

Zoals dat een groot leider betaamt, reageerde de president ondertussen bij wijze van post op sociale media. In ‘A statement on the pizza-controversy’ schrijft hij: “I like pineapples, just not on pizza. I do not have the power to make laws which forbid people to put pineapples on their pizza. I am glad that I do not hold such power. Presidents should not have unlimited power. I would not want to hold this position if I could pass laws forbidding that which I don´t like. I would not want to live in such a country.”

En dan voegt hij eraan toe: “For pizzas, I recommend seafood.”

Guðni is supersymphatiek en down to earth. We overdrijven niet als we zeggen dat je een reële kans hebt dat, de volgende keer dat je in IJsland een pizza of hotdog (ze hebben daar de beste in de wereld) gaat halen, hij voor of achter je mee staat aan te schuiven. En dan is er dit: in november liet hij weten dat hij de voorziene opslag van 20% die hij zou krijgen als president niet moest hebben.

Waarom iedereen zo zot van hem is

Het is, in a nutshell, waarom ze in IJsland (en ook wij hier bij newsmonkey) zo’n grote fan van de man zijn. En Guðni is echt wel immens populair. De voormalige geschiedenisprofessor heeft de hoogste approval rate van alle presidenten en politieke leiders in de wereld, en dat in wat beschouwd wordt als het tweede meest democratische land op onze planeet. 97% van de IJslanders zegt hem en zijn beleid te steunen.

Zoiets komt niet uit de lucht vallen. Guðni is supersymphatiek en down to earth. We overdrijven niet als we zeggen dat je een reële kans hebt dat, de volgende keer dat je in IJsland een pizza of hotdog (ze hebben daar de beste in de wereld) gaat halen, hij voor of achter je mee staat aan te schuiven.

En dan is er dit: in november liet hij weten dat hij de voorziene opslag 20% die hij zou krijgen als president niet moest hebben.

De president van IJsland verdient jaarlijks ongeveer 257.000 euro (30 miljoen IJslandse kronen), maar de vorige legislatuur stemde om dat bedrag te verhogen met 20% naar 308.000 euro. Maar Guðni liet dus weten die opslag niet te moeten hebben.

Liefdadigheid

De wet die de opslag regelde, voorziet ook in een 20% toename van de salarissen van parlementsleden en ministers. Guðni pleitte dat die zijn voorbeeld volgden, maar, hoewel er politici waren die dat wel wilden, moest daarvoor een nieuwe wet gestemd worden en die raakt voorlopig niet aan een meerderheid.

Guðni zat met een probleem: het geld terugstorten aan de staat ging technisch blijkbaar niet. En ook een deel van zijn salaris weigeren, kon administratief niet. Dus wat deed hij? Hij stort sindsdien de 20% maandelijks aan een goed doel. En ’t is niet dat de man uit een rijk nest komt en het voor hem niks zou uitmaken. Guðni is de zoon van onderwijzeres en journaliste Margrét Thorlacius, en van onderwijzer Jóhannes Sæmundsson. Zijn vader stierf op 42-jarige leeftijd. Hij heeft twee broers: Patrekur (voormalig speler van de nationale handbalploeg) en Jóhannes (informatieanalist). Hij is getrouwd met de Canadese Eliza Reid. Samen hebben ze vier kinderen. Daarnaast heeft hij nog een dochter uit een vorig huwelijk.

Guðni gaf als hoogleraar les aan de Universiteit van IJsland, de Universiteit van Bifröst en de Universiteit van Londen. Zijn onderzoeksdomein is de recente IJslandse geschiedenis. Hij is specialist rond de Kabeljauwoorlogen, de IJslandse bankencrisis en het presidentschap van Kristján Eldjárn.

Op 5 mei 2016 stelde Guðni zich kandidaat voor de IJslandse presidentsverkiezingen 2016. Hij haalde het in de stemming van Halla Tómasdóttir. Hij legde op 1 augustus 2016 de eed af als zesde president van IJsland.

Gesponsorde artikelen