’s Werelds metaalvoorraden lopen terug tot “kritiek lage niveaus”: wat nu?

De voorraden aluminium, koper, nikkel en zink – vier van de belangrijkste contracten die op de metaalbeurs LME worden verhandeld – zijn het afgelopen jaar met maar liefst 70 procent gekelderd. Handelaren en grote verbruikers hebben de voorbije maanden deze reserves aangesproken, bericht de internationale zakenkrant de Financial Times.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer de voorraden van de London Metal Exchange (LME) laag zijn, is er minder geregistreerd metaal beschikbaar om te leveren voor degenen die shortposities aanhouden. Dus moeten zij ofwel nieuw metaal in de LME-opslagplaatsen brengen of - als er ook een tekort aan metaal in de wereld is - hun positie dekken door LME-contracten terug te kopen. Die haast om te kopen is kenmerkend voor een 'short squeeze'.

De voorraden van enkele van ’s werelds belangrijkste industriële metalen zijn gedaald tot een “kritiek laag niveau”, schrijft de FT.

Zink

In de afgelopen weken was de trend het meest uitgesproken voor zink. Sinds het begin van de maand zijn de beschikbare zinkvoorraden op de LME – metaal dat nog niet gereserveerd is om een van de opslagplaatsen van de beurs te verlaten – met bijna 60.000 ton gedaald tot een laagste niveau in twee jaar van iets meer dan 45.000 ton.

Tegelijkertijd steeg de zinkprijs gisteren met 2,8 procent tot het hoogste punt in 16 jaar; bijna 4.400 dollar per ton. Het metaal wordt gebruikt als een beschermende coating voor staal in auto’s, huishoudelijke apparaten en de bouw.

Met name grondstoffenhandelaar Trafigura is op de zinkmarkt aanzienlijke hoeveelheden metaal aan het terugtrekken om, na productieverlagingen in Europa, een tekort in de eigen voorraden op te vangen. Dat voerden bronnen van persbureau Bloomberg aan.

De daling van de zinkvoorraden komt op een gevoelig moment voor de LME, die vorige maand genoodzaakt was de handel in nikkel op te schorten nadat een venijnige short squeeze de prijs met meer dan 250 procent had doen stijgen.

Russisch metaal

Analisten zeggen dat de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen ten grondslag liggen aan de inkrimping van de voorraad. Zo zou de energiefactuur grondstoffenhandelaren Glencore, Norsk Hydro en het eerdergenoemde Trafigura de afgelopen maanden ertoe genoopt hebben de productie in verlieslijdende zink- en aluminiumsmelterijen te beperken.

Om het productietekort op te vangen, hebben sommige van deze bedrijven voorraden opgenomen uit opslagplaatsen binnen en buiten de LME-opslagplaatsen, zodat zij aan hun contractuele verplichtingen met industriële klanten kunnen voldoen.

Naarmate de LME-voorraden afnemen, bestaat het risico dat Russisch metaal – dat volgens handelaren steeds moeilijker op de spotmarkt te verkopen is – aan de beursmagazijnen wordt geleverd. Als duidelijk wordt dat de LME-voorraden worden gedomineerd door Russisch metaal dat niemand wil, zouden de beurscontracten in prijs kunnen afwijken van de rest van de wereldmarkt.

Hoewel sommige mensen in de sector de LME hebben opgeroepen om nieuwe leveringen van Russische metalen te beperken, heeft de beurs tot nu toe gezegd niet verder te zullen gaan dan de westerse sancties voorschrijven. Zo zou Trafigura twee weken geleden nog Russisch koper geleverd hebben aan LME-opslagplaatsen in Azië, meldde Bloomberg.

(lp)

Meer
Lees meer...