Sabotage van ISS? Gaatje in ruimtestation mogelijk met opzet gemaakt

Sabotage van ISS? Gaatje in ruimtestation mogelijk met opzet gemaakt

Vorige maand werd er in het Internationaal ruimtestation ISS een klein gaatje vastgesteld. Nu blijkt uit een onderzoek van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos dat de schade mogelijk bewust werd aangebracht, vanop aarde of vanuit de ruimte. Het kan ook om een menselijke fout gaan.

In juni zijn een Duitser, een Amerikaan en een Rus met een Sojoez-vaartuig naar het ISS afgerezen. In dat toestel zit een gaatje. Op dat moment zaten al twee Amerikanen en een Rus in het station. Russische staatsmedia melden nu dat alle bemande en onbemande vaartuigen binnenkort gecontroleerd worden. Dat meldt ook de wetenschappelijke nieuwssite Science Alert.

Ongeluk bij constructie

Het Staatspersbureau RIA Novosti beweert dat het om een ongeluk gaat. Volgens hen zou een medewerker van fabrikant en leverancier Energia uitgeschoven met een boor bij de constructie van het Sojoez-vaartuig.

Heg gat zou snel gedicht zijn met een soort hars en de werknemer zou daarover niets gezegd hebben tegen zijn oversten. In de ruimte zou het hars zijn verdwenen.

Heg gaatje was twee millimeter groot. Eerst dacht men dat het veroorzaakt was door een botsing met ruimtegruis, maar dat hebben de Russische autoriteiten inmiddels uitgesloten.

Opgeknapt door bemanning

Vorige week werd al opgemerkt dat de luchtdruk in het ISS een klein beetje gedaald was. Toch waren de zes mensen aan boord niet in gevaar. Ze werden na een nacht slaap op de hoogte gebracht van de situatie en begonnen daarop te zoeken naar het gat. Dat werd afgeplakt met tape en is inmiddels opnieuw gedicht met hars.

Als het gat niet opgemerkt was, zou het ISS na achttien dagen zonder zuurstof hebben gezeten. Dan hadden alle bemanningsleden kunnen stikken.

Gesponsorde artikelen