#safeinbed: een selfie voor het slapengaan om je mama te laten weten dat je veilig thuisgeraakt bent

#safeinbed: een selfie voor het slapengaan om je mama te laten weten dat je veilig thuisgeraakt bent

Je bomma, je moeder, je tante, je lief … Iedereen wil weten of je veilig thuisgeraakt bent na een loodzware oudejaarsnacht. Op de baan is het nu eenmaal supergevaarlijk vannacht doordat er heel wat zatlappen op de baan verwacht worden. “Maak in bed dus nog een laatste selfie, en post hem met #safeinbed”, raden de Responsible Young Drivers aan. “Óók als je met een glas op hebt gereden.”

De Responsible Young Drivers voeren campagne om iedereen verantwoord met de auto te doen rijden en nuchter achter het stuur te laten kruipen. Hun laatste actie is bedoeld voor snoodaards die toch met een paar cava’s of pintjes op naar huis rijden. De hashtag die ze lanceren is #safeinbed, veilig in bed.

“We merken heel het jaar door dat heel wat mensen willen weten of feestvierende jongeren veilig zijn thuisgekomen”, zegt Johan Chiers van Responsible Young Drivers aan de kranten van Het Mediahuis. “Maar vaak vergeten die jongeren toch om iets te laten weten. Wij roepen op om er wel aan te denken. Vroeger zou je dat logischerwijs met een sms doen, in 2018 horen daar selfies en hashtags bij.”

De organisatie roept dus op om, zodra je veilig in bed ligt, nog een laatste selfie van je feestsmoel te trekken en je medemens te laten weten dat je het goed stelt.

istock

Helft van de ongevallen door alcohol

Het is algemeen geweten: in de nacht van 31 december rijden meer mensen onder invloed dan op eender welke andere dag. Bijna de helft van de verkeersongevallen op oudejaarsavond wordt door alcohol veroorzaakt.

“Omdat die nacht veel meer mensen uitgaan, zowel naar dansfeestjes als naar etentjes bij familie of vrienden”, zegt Chiers. “Dus zijn op nieuwjaarsnacht veel meer auto’s op de baan, en stijgt de kans op ongevallen. Daarbij is er in de winter ook meer kans op mist en ijzel. En met alcohol in je bloed neemt de kans op een ongeluk nog eens exponentieel toe. Neem dus geen risico, en kies op voorhand: óf drinken, óf rijden.”

Toch komen de Responsible Young Drivers met een tegenstrijdig verhaal: “De boodschap is: laat in elk geval weten dat je veilig thuis bent gekomen. Nuchter, hopelijk. Maar ook als je een paar glazen gedronken hebt, moet je veilig thuiskomen.”

Gesponsorde artikelen