Sagan uit Tour: omwille van deze redenen begrijpt wielerwereld beslissing UCI niet

Sagan uit Tour: omwille van deze redenen begrijpt wielerwereld beslissing UCI niet

Er is veel om te doen, de beslissing van de jury van de Ronde van Frankrijk om wereldkampioen Peter Sagan uit de Tour te zetten wordt overal besproken. Was er een elleboog of fietste Cavendish in een gat dat er eigenlijk niet was? En was een sanctie niet genoeg om Sagan op z’n vingers te tikken? Iedereen heeft er een mening over en in de wielerwereld zijn heel wat (ex-)renners het niet eens met de uiteindelijke beslissing van de Internationale Wieleruni (UCI).

Wie was in fout? Sagan? Cavendish? Of toch Démare?

De sprint in de vierde etappe van de Tour de France eindigde dinsdagavond met een gevaarlijke sprint. De Franse kampioen Arnaud Démare won, maar alle ogen waren op de elleboog van wereldkampioen Peter Sagan gericht. Hij zou de Britse renner Mark Cavendish ten val hebben gebracht door hem een elleboogstoot te geven. Althans, zo zag het ernaar uit op de beelden. “Iedereen die de beelden bekijkt heeft er zijn twijfels bij,” vertelt Sven Nys die voor Radio 1 de Ronde van Frankrijk volgt. “Het is duidelijk dat Sagan van zijn lijn afweek en te dicht bij de hekken ging fietsen. Maar Cavendish zelf remt niet en gaat toch in dat gat rijden. Het is onduidelijk wie eerst met wie in contact kwam. De risicovolle beweging van Sagan om richting nadarhekken te fietsen gaat nog door de beugel, maar een elleboog zetten wanneer het niet moet gebeuren, daarvoor is een sanctie terecht. Uit de tour zetten is dan weer een sprong te ver.”

Naar de Fransman Arnaud Démare die uiteindelijk wint, wordt verder niet gekeken. Hij week namelijk ook af van zijn lijn en tikte met zijn achterwiel de fiets van landgenoot Nacer Bouhanni aan, waardoor deze zijn evenwicht net niet verliest. Ook Sven Nys zag het gebeuren: “Bouhanni zal wel gefrustreerd zijn dat alle aandacht naar de val van Cavendish gaat, terwijl er in de schaduw daarvan nog bewegingen gemaakt zijn waarvan je denkt, is dit wel kosjer?”

“Dit is een heel vreemd voorval”

De eerste beslissing valt meteen na de sprint: een sanctie voor Sagan. Hij moet helemaal achteraan in het klassement terug aansluiten, de punten die hij die dag zou winnen, verliest hij ook. Nog geen twee uur later komt de jury terug op die straf en wordt Sagan definitief naar huis gestuurd. Zowel de wereldkampioen als zijn team Bora-Hansgrohe betwisten die zware straf. Ook in de wielerwereld wordt vol verbazing gereageerd op het voorval. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een jury een beslissing neemt en er later op terugkomt met een nog zwaardere straf. Van mijn collega’s hier hoor ik ook dat dit heel vreemd is,” zegt Sven Nys. Ook de Duitser André Greipel, Tour-legende Robbie McEwen en voormalig groene trui-winnaar Baden Cooke begrijpen de definitieve beslissing van de UCI niet. “Het is jammer dat het gebeurd is en vooral de manier waarop,” betreurt Sven Nys. “We zijn een smaakmaker kwijt uit de Tour.”

Sven Nys twijfelt er niet aan dat dit een effect zal hebben op de rest van de Ronde van Frankrijk: “We zullen de rest van de Tour op het puntje van onze stoel zitten om iedereen goed in de gaten houden. En moord en brand schreeuwen van zodra een renner iets doet dat buiten de zone valt.” Ook bij de sprinters die nog meedingen naar het groen en hun ploegleiders zal, volgens Nys, het voorval nog lang nazinderen.

Enkele reacties uit de wielerwereld:

Zowel Peter Sagan en Mark Cavendish zijn ondertussen al terug op weg naar huis. Voor hen zit de tour er na vier dagen al definitief op.

Gesponsorde artikelen