Samusocial reageert op eis van Peraïta en vordert zelf 180.000 euro terug

Samusocial reageert op eis van Peraïta en vordert zelf 180.000 euro terug

Daklozenorganisatie Samusocial heeft gereageerd op de eis van ex-directeur Pascale Peraïta om een ontslagvergoeding van 290.000 euro te krijgen. Ze stellen dat Peraïta op haar beurt aan Samusocial nog geld moet: 120.000 euro aan zitpenningen en nog een schadevergoeding. Daardoor zou ze 180.000 euro moeten betalen. Samusocial onderneemt hiervoor juridische stappen.

De zitpenningen terugvorderen was één van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie Samusocial van het Brussels parlement. Zo kregen Peraïta en andere leden hoge vergoedingen, terwijl er geen bewijs is dat die vergaderingen hebben plaatsgevonden. Ook andere leden van de toenmalige raad van bestuur mogen zich aan een terugvordering van die zitpenningen verwachten. Dus ook ex-burgemeester Yvan Meyeur (PS). Die heeft net zoals Peraïta meer dan 110.000 euro op die manier opgestreken.

Bovenop die vordering vraagt Samusocial aan de rechtbank ook een schadevergoeding voor de morele en materiële schade die Peraïta aan de organisatie heeft toegebracht. Ze stellen bijvoorbeeld vast dat sinds het schandaal het aantal donaties met 30 procent is teruggevallen. Zo mag Peraïta zich in totaal aan een vordering van 180.000 euro verwachten. Eerder op de dag raakte bekend dat ze zelf een ontslagvergoeding van 290.000 eist.

Gesponsorde artikelen