Sander Loones (N-VA) houdt zijn hart vast voor Verhofstadt als Brexit-man: “Hij verdedigt zichzelf. Belooft weinig goeds”

Sander Loones (N-VA) houdt zijn hart vast voor Verhofstadt als Brexit-man: “Hij verdedigt zichzelf. Belooft weinig goeds”

“Over zoiets zou gestemd moeten worden in het parlement.” Dat zegt Sander Loones, Europees Parlementslid voor N-VA, over de benoeming van Guy Verhofstadt (Open Vld) als ‘Mister Brexit’. Loones stelde op de plenaire vergadering in Straatsburg voor om een stemming te houden over de benoeming, maar dat voorstel werd – in een stemming over de stemming, inderdaad – overtuigend afgewezen (49 tegen 245). “De traditionele fracties in het Europees parlement hebben de rangen gesloten”, reageert Loones aan newsmonkey. “Ik hou alvast mijn hart vast. En ik ben niet de enige.”

Europarlementslid Sander Loones (N-VA) heeft in Straatsburg een voorstel ingediend om te stemmen over de benoeming van Guy Verhofstadt (Open Vld) als ‘mister Brexit’. Verhofstadt moet de onderhandelingen met de Britten over de Brexit leiden en werd benoemd in een besloten vergadering (Conferentie van de Voorzitters) – lees: “de achterkamertjes” – en dat kan volgens Loones absoluut niet.

“Het kan toch niet zijn dat zoiets belangrijks gewoon in achterkamertje wordt beslist?”, legt Loones uit aan newsmonkey. “Zoiets hoort gestemd te worden in het Europees Parlement. Alleen al uit principe”, voegt hij er nog aan toe.

“Ik hou mijn hart vast”

Het voorstel werd in de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg afgewezen. “De traditionele fracties in het Europees parlement hebben de rangen gesloten”, reageert Loones aan newsmonkey. “Ik hou alvast mijn hart vast. En ik ben niet de enige.”

Loones vindt het daarenboven uiterst opmerkelijk dat Verhofstadt zélf niet voorstelt om erover te stemmen. “Het zou Verhofstadt zélf, als fractieleider van de Democraten, moeten zijn die als eerste een stemming hierover zou moeten eisen”, zegt hij. “Dit parlement zou het voorbeeld moeten tonen. Nu geeft het parlement enkel een voorbeeld van vriendjespolitiek en ons-kent-ons.”

De stemming was bovendien niet van de minste. Het voorstel van Loones kreeg 245 stemmen tegen en slechts 49 stemmen voor. “Een pandoering mag je gerust stellen en meteen ook overduidelijke steun aan Verhofstadt als Brexit-onderhandelaar”, reageert Bram Delen, de woordvoerder van Verhofstadt, aan newsmonkey.

Juiste man voor de job?

Van dat laatste is Loones duidelijk niet overtuigd. “Verhofstadt heeft vaak nogal de neiging om zichzelf te verdedigen. Dat doet niet veel goeds vermoeden”, zegt Loones aan newsmonkey. “Bovendien hebben we een goede relatie met Groot-Brittannië en is de handelsrelatie tussen de Britten en Vlaanderen bijzonder belangrijk voor onze economie. Het lijkt alsof Verhofstadt een eitje wil pellen met de Britten en dat is niet bevorderend voor die relatie.”

Ook zijn partijgenote Anneleen Van Bossuyt, ook Europarlementslid, is niet overtuigd van Verhofstadt als onderhandelaar. “Het belooft weinig goeds. Hij heeft het al eens mogen doen bij de onderhandelingen over het akkoord tussen de Europese instellingen over beter wetgeven”, legt ze uit. “Toen werd duidelijk dat hij niet sprak in naam van het Parlement, maar in naam van Verhofstadt, iemand die nog voor het oude Europa staat, los van elke realiteit.”

EPA

Gesponsorde artikelen