Saoedi-Arabië arresteert 11 prinsen en een miljardair in grote schoonmaak

Saoedi-Arabië arresteert 11 prinsen en een miljardair in grote schoonmaak

In Saoedi-Arabië zijn elf prinsen, verschillende ex-ministers en zelfs een miljardair opgepakt. Het is de kroonprins van het land, Mohammed bin Salman, die aan het hoofd van een nieuwe campagne tegen corruptie staat. De wellicht toekomstige koning van Saoedi-Arabië liet zich al eerder opmerken omdat hij pleit voor een tolerante en gematigde islam.

Slaat Saoedi-Arabië stilaan een nieuwe weg in? Het lijkt er wel op, want kroonprins Mohammed bin Salman doet er momenteel alles aan om het imago van zijn land op te krikken. Zo hoopt hij buitenlandse investeerders aan te trekken. Enkele weken geleden kondigde hij nog aan dat hij voor een gematigde en tolerante islam staat, en sinds kort mogen vrouwen met de auto rijden. Met deze arrestaties zet hij zijn grote schoonmaak verder en pakt hij de corruptie hard aan.

Miljardair

Onder de arrestanten zou ook de miljardair prins Al-Waleed bin Talal zijn. Hij is een belangrijke investeerder die ook in Amerikaanse bedrijven zoals Twitter en Citigroup actief is. Berichten over zijn arrestatie zijn nog niet bevestigd. Wel is er een statement over de arrestaties dat stelt dat het de islamitische taak is om corruptie te bestrijden. Het nieuwe comité tegen corruptie onder leiding van de kroonprins heeft het recht om arrestatiebevelen uit te vaardigen, een reisverbod op te leggen en bankrekeningen te bevriezen.

Nog voor hij zelf op de troon zit probeert Mohammed bin Salman de politiek van zijn land dus aan te pakken. Daar zijn vooral economische redenen voor, want Saoedi-Arabië zal goede contacten met andere landen nodig hebben, aangezien het minder afhankelijk van z’n oliebronnen wil worden.

Game of Thrones

Koning Salman heeft ook een andere belangrijke figuur uit het koningshuis, prins Miteb bin Abdullah, ontslagen als hoofd van de Nationale Garde. Hij is de zoon van de vorige Arabische koning Abdullah en werd een tijdje beschouwd als z’n potentiële opvolger. Met deze stap zet de koning dus één van de belangrijkste rivalen voor de kroonprins buitenspel.

Drie maanden geleden is ook prins Mohammed bin Nayef uit de lijn van troonopvolgers gezet. Zo is de macht van de kroonprins flink toegenomen, en Mohammed bin Salman is ook nog eens de minister van Defensie in Saoedi-Arabië. De 81-jarige koning Salman wil duidelijk iedere interne tegenstem uitschakelen voor hij de macht overdraagt.

Gesponsorde artikelen