Saoedi-Arabië bevestigt de dood van journalist Jamal Kashoggi: hij kwam om het leven bij een “vuistgevecht”

Saoedi-Arabië bevestigt de dood van journalist Jamal Kashoggi: hij kwam om het leven bij een “vuistgevecht”

Saoedi-Arabië heeft voor het eerst de dood van journalist Jamal Kashoggi, die al twee weken vermist is, bevestigd. Kashoggi zou om het leven gekomen zijn bij een “vuistgevecht” in het Saoedische consulaat in Turkije. De Saoedische openbare aanklager heeft in verband met de dood van de journalist achttien personen gearresteerd. Ook werden twee hooggeplaatste functionarissen van de Saoedische inlichtingendienst ontslagen.

Op de staatszender al-Akhbariya heeft de Saoedische openbare aanklager voor het eerst de dood van journalist Jamal Kashoggi bevestigd. Kashoggi zou op 2 oktober om het leven gekomen zijn bij een “vuistgevecht” met mensen die “hij ontmoette in het consulaat”.

Gemarteld en vermoord

De openbare aanklager stelde nog dat er achttien verdachten opgepakt zijn. Koning Salman zou naar aanleiding van de dood van de journalist ook twee hoge functionarissen ontslagen hebben. Het zou gaan om de nummer twee van de inlichtingendienst, Ahmed al Assiri, en de rechterhand van kroonprins Mohammad en communicatieverantwoordelijke, Saud al-Qahtani. Koning Salman kondigde meteen ook aan de inlichtingendienst te gaan herstructureren.

Kashoggi is al twee weken vermist, maar nu heeft Saoedi-Arabië voor het eerst formeel de dood van de journalist bevestigd. Initieel stelde de oliestaat dat Kashoggi het consulaat in Turkije nog zou hebben verlaten. De Turkse autoriteiten hielden echter vol dat Kashoggi gemarteld en vermoord was. Saoedi-Arabië heeft altijd ontkend iets met de dood van de journalist te maken te hebben, maar komt daar nu dus, zij het heel voorzichtig, op terug.

In een nieuw statement gaf het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken meer informatie bij de dood van Kashoggi. Gesprekken tussen Kashoggi en Saoedische functionarissen in het consulaat in Turkije zouden “niet verlopen zijn zoals gepland”. De discussie zou geëscaleerd zijn tot op het punt dat er “een gevecht uitbrak … dat leidde tot zijn dood”. Het ministerie sprak ook over een cover-up-operatie van verschillende functionarissen, die het als “verdachten” bestempelde.

Trump: “Geloofwaardig” maar “onaanvaardbaar”

Amerikaans president Donald Trump noemde het statement “geloofwaardig” en “een goede eerste stap”, maar benadrukte nog maar eens dat wat er gebeurd was “onaanvaardbaar” is. Voor de Verenigde Staten verdere stappen onderneemt, wil Trump eerst met kroonprins Mohammad bin Salman spreken.

Anderen zijn dan weer enorm sceptisch over de verklaringen van Saoedi-Arabië. Zo stelden verschillende Amerikaanse senatoren en leden van het congres al vragen bij de uitleg. Karen Attiah, de opinieredacteur van de Amerikaanse krant The Washington Post waar Kashoggi voor werkte, gelooft het statement van de Saoedische regering allerminst. “Jamal is niet gewoon ‘om het leven gekomen bij een gevecht”‘, stelt ze op Twitter. “Hij is vermoord. Door Saoediërs. In het consulaat. Hij is er van zijn leven beroofd.”

De sterke strategische positie van Saoedi-Arabië zorgt ervoor dat vele regeringen, waaronder ook de Belgische, zich maar moeilijk kritisch durven uitspreken over het land. Lees daarom zeker ook: ‘Het land dat alles mag: het Westen lijkt het weer op een akkoordje te gooien met Saoedi-Arabië’.

Gesponsorde artikelen