Saoedi-Arabië heeft 100.000 tenten met airco voor 3 miljoen mensen, maar ze vangen nul vluchtelingen op

Terwijl Europese landen kritiek op elkaar hebben over de opvang van vluchtelingen, heeft Saoedi-Arabië nog niks gedaan. En dan merken verschillende nieuwsbronnen op dat het land een gigantisch kamp heeft met 100.000 tenten die allemaal met airco zijn uitgerust. En ze staan leeg, want de tenten worden gebruikt voor de Haji, wanneer pelgrims er slechts vijf dagen verblijven.

Mina heet het indrukwekkende dorp vol tenten, dat op enkele dagen na een heel jaar leeg zou staan. De tenten meten acht meter bij acht meter en zijn uitgerust met airco. Ze zijn ook zodanig gebouwd dat er dichtbij faciliteiten zijn zoals keukens en badkamers. Vroeger werden de tenten ieder jaar gewoon afgebroken, maar in de jaren 90 besliste de overheid dat er permanente tenten met meer luxe moesten komen. Sinds 1997 zijn de tenten zelfs beschermd tegen brandgevaar.

Toch heeft Saoedi-Arabië nog geen enkele vluchteling opgevangen, net zoals andere rijke Golfstaten zoals Qatar en Kuwait. Saoedi-Arabië claimt wel dat het sinds 2011 al een half miljoen Syrische vluchtelingen heeft opgevangen, maar mensenrechtengroepen stellen dat ze zich niet als migranten mogen registeren. Velen onder hen zijn daar ook gewoon legaal om er te werken.

Waarom de tenten dan niet worden gebruikt? Volgens de Arabische overheid dienen ze voor de pelgrims, maar die kunnen voor die vijf dagen gemakkelijk ergens anders verblijven, zou je dan denken?

Getty Images
Getty Images
(Bron: Amusing Planet)
Meer
Lees meer...