Saoedi’s beginnen nu ook te dreigen met atoombom

Saoedi’s beginnen nu ook te dreigen met atoombom

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft een opvallend dreigement geuit: zijn land zal niet twijfelen om eigen kernwapens ontwikkelen als Iran dat ook doet. De timing van dat dreigement is cruciaal: de kroonprins gaat op bezoek bij Donald Trump. Trump toonde zich vorig jaar bij een bezoek aan Saoedi-Arabië een groot vriend van dat land en staat zeer vijandig tegenover Iran.

Saoedi-Arabië is het niet eens met de nucleaire deal waarin Iran beloofde zijn nucleaire programma te beperken en onder toezicht te stellen in ruil voor opheffing van economische sancties. Ook Trump wil die deal opblazen. Rex Tillerson, de ontslagen buitenlandminister, kon Trump daarin tegenhouden tot nu. Maar zijn opvolger Mike Pompeo is in tegenstelling fel gekant tegen de Iran-deal. Net als zijn baas. “Ik kijk ernaar uit deze rampzalige deal met ’s werelds belangrijkste steunpilaar van terrorisme te verbreken”, zei Pompeo hierover in november.

Volgende maand bepaalt Trump of de VS zich nog aan het akkoord houdt. In 2015 spraken westerse landen met Iran af dat het land zijn kernwapenprogramma zou terugbrengen, in ruil voor verlichting van internationale sancties.

Uranium verrijken

Kroonprins Mohammed heeft al het initiatief genomen om kernenergie te ontwikkelen, als onderdeel van zijn beleid om Saoedi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie. Tot nu toe heeft hij benadrukt dat de kernenergie alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt zal worden. Hij heeft in het midden gelaten of Saoedi-Arabië ook uranium gaat verrijken, een proces dat ook gebruikt kan worden voor kernwapens.

Amerikaanse bedrijven mogen alleen nucleaire technologie verkopen aan landen die met de VS een akkoord hebben getekend waarin ze beloven geen uranium te verrijken. Saoedi-Arabië heeft tot nu toe geweigerd zo’n akkoord te tekenen. Amerikaanse bedrijven bieden desalniettemin mee bij de aanbesteding van de eerste twee Saudische kernreactoren.

Volgens Mohammed wil Saoedi-Arabië helemaal geen eigen atoombom, maar zal zijn land zonder enige twijfel zo snel mogelijk volgen als Iran eigen kernwapens blijkt te bouwen.

“De nieuwe Hitler”

Het sjiitische Iran en het soennitische Saudi-Arabië zijn aartsvijanden. De laatste tijd zijn de spanningen tussen de twee islamitische mogendheden toegenomen en staan ze onder meer tegenover elkaar in de burgeroorlogen in Syrië en Jemen.

Kroonprins Mohammed, die wordt beschouwd als de sterke man van Saudi-Arabië, laat zich in de woordenstrijd met Iran niet onbetuigd. Vorig jaar zei hij dat Saoedi-Arabië ervoor zou zorgen dat een toekomstige oorlog tussen beide landen zou worden uitgevochten in Iran. Hij noemde de Iraanse geestelijk leider Khamenei “de nieuwe Hitler”.

Volgens Mohammed zal zijn land zonder enige twijfel zo snel mogelijk volgen als Iran eigen kernwapens blijkt te bouwen.

Gesponsorde artikelen