Saoedische journalist nam met zijn smartwatch op hoe hij werd doodgemarteld

Saoedische journalist nam met zijn smartwatch op hoe hij werd doodgemarteld

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi stuurde opnames van zijn verhoor waarbij hij werd gemarteld en uiteindelijk vermoord door naar zijn Turkse verloofde met zijn smartwatch.

Op de opnames is geschreeuw te horen, zeggen bronnen bij de speurders tegen Turkse media.

De journalist is nu ruim een week vermist. Volgens Turkije is hij op het consulaat vermoord door een Saoedisch doodseskader. Het was al bekend dat er geluidsopnames waren, maar nu is duidelijk hoe die gemaakt zijn.

Vlak voordat Khashoggi het Saoedische consulaat in Istanbul binnenliep, had hij de opnames op zijn horloge gestart. Die kwamen binnen op zijn telefoon waarmee zijn verloofde buiten zat te wachten, waarschijnlijk zonder dat zij het wist. Er zou te horen zijn hoe Khashoggi ondervraagd en gemarteld werd.

Huwelijk

De autoriteiten zouden de opnames via de cloud hebben bemachtigd. Volgens de Turkse media hebben zijn belagers geprobeerd om de bestanden te verwijderen, maar zijn ze daar niet in geslaagd. Khashoggi had een afspraak op het consulaat om documenten voor zijn huwelijk te regelen en kwam nooit meer naar buiten.

De journalist onderhield warme banden met het koningshuis van Saoedi-Arabië, maar de laatste tijd uitte hij felle kritiek op de Saoedische kroonprins. Hij schreef in onder meer The Washington Post over de oorlog in Jemen, waar Saoedi-Arabië een hoofdrol in speelt.

Ontkend

Vorig jaar verhuisde hij naar de VS, omdat hij bang was dat hij in zijn vaderland zou worden gearresteerd vanwege zijn kritiek op de oorlog. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is niet blij met de zaak, en wil dat alle wapenverkopen aan Saoedi-Arabië worden gestopt. President Trump wil dat echter niet doen.

Saoedi-Arabië ontkent iets met de vermissing te maken te hebben. Het zijn leugens en ongefundeerde beschuldigingen, volgens prins Abdulazi.

Gesponsorde artikelen