Satellietbeelden bevestigen trieste lot van oude Palmyra: IS-strijders verwoesten nu ook prachtige tempel van Bel

Satellietbeelden bevestigen trieste lot van oude Palmyra: IS-strijders verwoesten nu ook prachtige tempel van Bel

Strijders van Islamitische Staat hebben dan toch de historische tempel van Bel in het Syrische Palmyra verwoest. Hoewel dat gisteren nog werd tegengesproken door een Syrisch ministerie, bevestigen satellietbeelden nu het trieste lot van het eeuwenoude bouwwerk: het is volledig met de grond gelijk gemaakt.

Zondag werd door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gemeld dat strijders van de terroristische organisatie IS de tempel vernietigd hadden, nadat een week eerder ook al de tempel van Baal-Shamin eraan moest geloven. Het hoofd van het Syrische ministerie van Oudheden en Musea sprak dat nieuws echter tegen, en hij zei dat het gebouw ondanks een grote explosie nog overeind stond.

Deskundigen van de Verenigde Naties hebben nu echter aan de hand van satellietbeelden vastgesteld dat de tempel wel degelijk met de grond gelijkgemaakt is. “De beelden laten helaas zien dat het hoofdgebouw van de tempel is verwoest”, zo zegt Einar Bjorgo van de VN-afdeling Unosat aan het Britse openbare omroep BBC. “Ook een groot aantal zuilen in de omgeving van het hoofdgebouw zijn platgelegd.”

Het hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus sprak eerder deze week nog zijn hoop uit dat de IS-strijders de tempel met rust zouden laten. In z’n laatste hoedanigheid deed die namelijk dienst als moskee, niet als kerk of heiligdom van een andere godsdienst. “Ik hoop dat ze hem niet aanraken, want dat zou de totale vernietiging van onze geschiedenis in het oude Palmyra betekenen.

epa

Gesponsorde artikelen