Left Right
scrollTop top

Say cheese! Als je je mooie glimlach wil behouden, drink dan je thee tijdens het eten


Thee
© iStock

Is thee je leven? Drink je het ’s morgens, ’s middags en ’s avonds? Om je op te warmen? Als bakje troost? Om je dorst te lessen? Kortom: drink je het de hele dag lang? Wees voorzichtig! Een zeer serieuze studie onthult dat te vaak thee drinken het glazuur van je tanden kan vernietigen. Dus als je je mooie glimlach wil behouden, moet je even verder lezen.

Voordat je je theepot uit het raam gooit, kunnen we je geruststellen: je mag thee blijven drinken, niet alleen meer op elk moment van de dag. Volgens een onderzoek van de British Dental Association kan het drinken van zure dranken, zoals fruitige thee of gearomatiseerd water tussen de maaltijden, het glazuur van je tanden beschadigen. Erger nog, je loopt zelfs het risico je tanden te verliezen!

Zure drankjes

Het onderzoek richtte zich op een steekproef van 300 mensen die leden aan ernstig tandbederf. De studie analyseerde hun eetgewoonten en zonder veel verrassing bleek dat deze mensen de gewoonte hadden om tussen de maaltijden te knabbelen. In feite is niet alleen thee slecht voor je tanden: alle andere zure dranken zijn ook riskant en even eroderend als gezoete dranken. Dus vruchtensappen, siropen, fruitige theesoorten, lightdranken, frisdrank of zelfs gearomatiseerd water kunnen vroegtijdige slijtage van je tanden veroorzaken.

Thee drinken tijdens de maaltijden

De onderzoekers ontdekten dat de mensen die deze dranken twee keer per dag dronken tussen de maaltijden, elf keer meer kans hadden op tandverlies.

Aan de andere kant, als dezelfde dranken werden gedronken op het moment van de maaltijd, namen de risico’s met de helft af. De reden hiervoor? “Kauwen verhoogt de productie van speeksel, wat alkalisch is (of niet zuur). Dat helpt om zure dranken en voedingsmiddelen te verdunnen”, zegt dokter Saoirse O’Toole, hoofdauteur van de BBC-studie.

In feite verhoogt drinken en niet meteen slikken het risico op tandbederf. Zoals de arts uitlegt, worden sommige voedingsmiddelen voorzichtig ingeslikt: “Langer dan vijf minuten drinken, of iets in je mond houden, of een paar minuten op een stuk fruit knabbelen voor het doorslikken, kan schadelijk zijn voor je tanden.”

Geen thee na wijn

Om je tanden gezond te houden, is het belangrijk dat je geen thee drinkt nadat je een glas wijn hebt gedronken. Je kan ook best geen zure dranken drinken nadat je een appel hebt gegeten.

Om je mooie tanden te behouden, raden artsen je aan een rietje te gebruiken om contact met de tanden te vermijden. Je kan ook water of dranken zoals melk drinken om de verwoestende effecten van zure dranken te verminderen. Maar niet iedereen vindt melk in thee lekker. Een andere oplossing is volgens de onderzoekers het eten van een stukje kaas.

SMILE!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308