Scenaristenvakbond wijst voorstel studio’s af en blijft staken in Hollywood

Het einde van de staking van de scenarioschrijvers is Hollywood is nog niet in zicht. De afgelopen anderhalve week zaten de scenaristenvakbond Writer’s Guild of America (WGA) en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), die de Hollywoodstudios vertegenwoordigen, opnieuw rond tafel, maar daar is geen akkoord bereikt. Het is niet duidelijk hoe het nu op korte termijn verder moet.

De schrijvers en scenaristen die lid zijn van de Writers Guild of America hebben begin mei het werk neergelegd. Hun collectieve arbeidsovereenkomst liep toen na drie jaar af zonder nieuwe vooruitzichten of overeenkomsten tussen werkgevers en -nemers. De WGA eist betere bescherming van hun werkzekerheid – onder andere tegen de opkomst van artificiële intelligentie (AI) – en andere financiële en niet-financiële toegevingen. Daardoor maakt Hollywood voor het eerst sinds 2007 een staking mee van de scriptschrijvers. 

Voorstel AMPTP geweigerd

Na meer dan drie maanden stilte zijn onderhandelaars van beide partijen begin vorige week opnieuw met elkaar in gesprek gegaan. De AMPTP deed daar een eerste voorstel, waarna er onderhandeld is en er voorstellen zijn uitgewisseld. Uiteindelijk zouden de studio’s op vrijdag 18 augustus een ultiem bod hebben gedaan, iets wat niet voldoende was voor de WGA.

De scenaristenvakbond hoopte op een verbeterd voorstel deze week, maar kreeg dat niet. “Deze week maandag ontvingen we een uitnodiging voor een ontmoeting met Bob Iger (van Disney, red.), Donna Langley (van Universal Pictures, red.), Ted Sarandos (van Netflix, red.), David Zaslav (van Warner Bros., red.) en Carol Lombardini (voorzitter van de AMPTP, red.). Daarbij klonk het dat het tijd was om deze staking te beëindigen en dat de bedrijven eindelijk klaar waren om tot een deal te komen”, luidt het in de uitleg van de WGA aan zijn leden, volgens The Hollywood Reporter.

“We hebben die uitnodiging aanvaard en zijn dinsdagavond in goed vertrouwen bijeengekomen, in de hoop dat de studio’s echt de sector weer aan het werk wilden krijgen. In plaats daarvan kregen we op de 113de dag van de staking een lezing over hoe goed hun enige tegenbod was.”

En nu?

Kort na die vruchteloze gesprekken maakte de AMPTP publiek wat hun voorstel was. Over die actie is de WGA niet te spreken. Volgens hen doen de studio’s dat om verdeeldheid te zaaien onder de stakers.

De WGA blijft erbij dat het voorstel van de AMPTP niet tegemoetkwam aan alle problemen die zich stellen in de sector. Hun bod zou te beperkt zijn en te veel achterpoortjes bevatten waardoor het onvoldoende bescherming zou bieden aan de scenaristen. De studio’s zeggen dat het nu aan de scenaristenvakbond is om met een tegenvoorstel te komen.

Meer
Lees meer...