Schauvliege (CD&V) reageert na complottheorieën: “Ik heb niet het gevoel dat ik leugens verteld heb, ik vergaloppeerde mij”

Schauvliege (CD&V) reageert na complottheorieën: “Ik heb niet het gevoel dat ik leugens verteld heb, ik vergaloppeerde mij”

Ze moet zwaar door het stof, Joke Schauvliege (CD&V). Maar toegeven dat ze een ernstige fout maakte, door Staatsveiligheid in te roepen als argument dat er een complot is rond de klimaatbetogingen, wil ze niet. Die uitspraak bleek manifest onwaar. “Ik heb niet gelogen, enkel vergaloppeerd”, zo reageert ze op Radio 1. Ze wil ook als minister aanblijven: “Ik denk dat ik een mooi palmares heb op vlak van klimaat en wil het werk graag afmaken.”

Na de onvermijdelijke tweet met excuses gisterenavond laat, volgt vanmorgen de volgende trap in het klassieke proces van ‘damage control’ voor een Joke Schauvliege (CD&V): een radio-interview in De Ochtend. En dus passeert de Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, om aan de telefoon nogmaals terug te komen op haar zeer omstreden speech van afgelopen weekend.

Aan het publiek van landbouwers van het Algemeen Boeren Syndicaat verklaarde ze zaterdag daar immers het volgende: “Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel de zondagse betogingen als de spijbelaars op donderdag. Men heeft me dat verteld vanuit de Staatsveiligheid”. De speech lekte uit, en veroorzaakte heel wat commotie. Want Schauvliege zag een rechtstreekse lijn tussen betogingen, destijds tegen Groen in 2003, en het protest aan haar adres nu: “Ze hebben nog niet verwerkt wat er destijds is gebeurd, toen Vera Dua minister was. Ik heb nog meegelopen in de grote betogingen van de landbouworganisaties, die haar zwaar zijn aangerekend en haar carrière hebben geschaad.”

Vandaag moet ze het tegendeel toegeven, na een reeks scherpe vragen van radiohost Xavier Taveirne. Er is haar niets verteld vanuit Staatsveiligheid. “Ik heb geen rechtstreeks contact gehad met Staatsveiligheid”, zo zegt ze nu. “Ik heb dat gisteren ook al laten weten, dat dat niet klopt.”

Van waar kwam ‘info van Staatsveiligheid’ dan?

Op de vraag waarom ze dan dergelijke foute informatie verspreidt, komt geen duidelijk antwoord: “Ik heb het ook herbekeken, ik ben er zelf van geschrokken. Ik ben ook maar een mens, die zich kan vergalopperen.” Daarbij verwijst Schauvliege naar het feit dat ze “heel veel bagger” over zich gehad heeft, op Twitter en via sms. “Het heeft weinig zin om alles in detail van die speech te gaan fileren”, zo reageert ze, zonder dat ze verder wil ingaan op de vraag waarom ze die uitspraken deed, en wie haar bron dan wel is, voor dat verhaal rond ‘Staatsveiligheid’. Die vraag blijft dus voorlopig open.

Dat ze als minister in functie dus loog, wil ze absoluut niet horen. “Ik heb mijn excuses aangeboden. Ik heb niet gevoeld dat ik leugens verteld heb, ik heb mij vergaloppeerd. En ik heb mij geëxcuseerd, meer kan ik niet doen. Ik heb niet gelogen, ik heb mij vergaloppeerd”, zo herhaalt ze meermaals.

“Ik denk dat er een mooi palmares is op vlak van klimaat”

Op de vraag of ze dan kan aanblijven als minister, antwoordt ze duidelijk: “Ik denk dat er een mooi palmares is op vlak van klimaat, en zou dat werk graag verder zetten, samen met iedereen.” Na aandringen geeft ze wel toe: “Het is niet aan mezelf om daarover te oordelen, ik heb inderdaad een fout gemaakt en dat is bijzonder jammer. Ik wil vooral kijken hoe ik verder kan bouwen.”

Opvallend is de milde toon van Schauvliege, helemaal anders dan haar speech voor een publiek van boeren. “Dit was niet om de achterban een plezier te doen. Ik heb de voorbije jaren altijd opgeroepen tot verzoening. (…) Het heeft geen zin om te polariseren, we moeten vooral toenadering zoeken. Ik ben blij dat zoveel mensen opkomen voor het klimaat”, zo stelt ze.

Zo begint voor Schauvliege een periode van door het stof gaan. Ongetwijfeld zal ze de uitleg van vanmorgen nog moeten herhalen op andere media. Al was het maar omdat de vraag van waar de Staatsveiligheid-uitleg dan wel komt, nog onbeantwoord bleef.

Gesponsorde artikelen