Left Right
scrollTop top

Scheidsrechter België – Panama “walgelijk en beschamend” genoemd maar hij bracht ons ook al geluk


Scheidsrechter België – Panama “walgelijk en beschamend” genoemd maar hij bracht ons ook al geluk

Scheidsrechter Janny Sikazwe moet de openingswedstrijd van de Rode Duivels tegen Panama in goede banen gaan leiden. De meningen over de Zambiaan, die zijn debuut zal maken op de wereldbeker, zijn echter verdeeld. Na zijn optreden in de Cosafa Cup-finale kreeg hij bakken kritiek, al bracht hij de Belgen wel al wat geluk in het verleden.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Scheidsrechter Janny Sikazwe werd midden juni al toegewezen voor de wedstrijd België – Panama (lees hier alles dat je moet weten over Panama). Sikazwe wordt zo de eerste Zambiaan ooit op een WK (de Zambiaanse nationale ploeg kon zich nog nooit kwalificeren). Hij maakt er dus zijn debuut, maar de Zambiaan floot eerder wel al de finale van het wereldkampioenschap voor clubs en de finale van de Africa Cup. Die kwam hij beiden zonder kleerscheuren door, maar zijn passage in de finale van de Cosafa Cup in 2016, een jaarlijks Zuid-Afrikaans landentoernooi, ging niet zo onopgemerkt voorbij.

“Afschuwelijk, walgelijk en beschamend”

In die finale, waarin Zuid-Afrika het opnam tegen Botswana, kende hij twee strafschoppen toe aan Zuid-Afrika, waarvan eentje in de 88ste minuut. De finale eindigde uiteindelijk op 3-2 voor Zuid-Afrika.

De strafschoppen waren echter niet de enige discutabele fases. Zo liet hij ook na de Zuid-Afrikaanse Aubrey Modiba van het veld te sturen na duidelijk natrappen op doelpuntenmaker Onkabetse Makgantai en floot hij twee keer “belachelijk” voor buitenspel “na terugspeelballen van Botswana”, zo stelde SportsZone.

De Botswaanse bondscoach Peter Butler was dan ook woedend na de wedstrijd. “Ik wil gewoon zeggen dat dit toernooi nooit enige geloofwaardigheid zal krijgen als we dergelijke afschuwelijke, walgelijke en beschamende beslissingen hebben van de scheidsrechter”, hield Butler zich niet in. “Dit is dezelfde man die mij wegstuurde, dezelfde die ook in onze vorige wedstrijd een penalty tegen ons floot en vandaag zelfs twee penalty’s toekende. We waren de betere ploeg voor het overgrote deel van de wedstrijd.” Al wenste hij winnaars Zuid-Afrika wel nog succes: “Veel geluk voor Zuid-Afrika, ik wens hen het beste, maar dit was walgelijk en beschamend.”

Peter Prendergast

Sikazwe maakte dus geen al te beste beurt in die finale in 2016, maar hij poetste zijn blazoen intussen dus duidelijk op. Hij bracht de Belgen echter ook wel al wat geluk. Sikazwe leidde zo ook de finale van de Afrika Cup in 2017 waar Kameroen, onder leiding van de Belgische bondscoach Hugo Broos, onverwachts de titel veroverde (lees hier meer over het sprookje van Kameroen in de Afrika Cup van 2017). Twee jaar eerder floot hij ook al de kwartfinale op het wereldkampioenschap voor U17 tussen België en Costa-Rica, waar een goal van Dante Rigo de Belgen de overwinning en een ticket voor de halve finale bezorgde.

Wie België en scheidsrechters op het WK zegt, denkt echter meteen aan één beslissing. In 2002 gingen de Rode Duivels met 2-0 onderuit in de achtste finales tegen uiteindelijke winnaar Brazilië, nadat scheidsrechter Peter Prendergast vroeg in de wedstrijd een goal van Marc Wilmots (die zich onlangs nog uitsprak over de niet-selectie van Radja Nainggolan) afkeurde voor een vermeende duwfout. België speelde een fantastische wedstrijd (bekijk zeker nog eens de samenvatting) maar ging toch ten onder na twee flitsen van de Braziliaanse supersterren Ronaldo en Rivaldo.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452