Bekritiseerde scheidsrechter geeft toe dat hij in WK-finale één fout maakte

Hoewel veel neutrale kijkers vonden dat Szymon Marciniak een goede wedstrijd floot in de finale van het afgelopen wereldkampioen voetbal in Qatar is er toch ook kritiek te horen. Die kom uiteraard vooral uit de hoek van de verloren finalist Frankrijk. Zelf is Marciniak over het algemeen tevreden over zijn prestatie, al ziet hij toch één fout.

Argentinië pakte iets meer dan een geleden na 36 jaar wachten eindelijk zijn derde wereldtitel voetbal. In een spannende finale, vol onverwachte wendingen, die na verlengingen eindigde op 3-3 klopte het Frankrijk uiteindelijk op strafschoppen (4-2). Zoals dat hoort, is de dagen na de finale nog heel wat nagekaart over de gebeurtenissen op het veld.

Kritiek uit Franse hoek

Daarbij kwam ook scheidsrechter Szymon Marciniak onder vuur te liggen. Zo vonden veel Fransen – en ook enkele meer ‘neutrale’ fans – dat de strafschop waaruit de 1-0 van Lionel Messi voortkwam heel licht gegeven. De actie die resulteerde in de fout kwam er van Ángel Di María, die aan de rand van de zestien meter Ousmane Dembélé voorbijging. Die laatste greep daarbij in door de Argentijn licht aan te tikken. Strafschop volgens Marciniak, maar niet volgens veel Franse spelers en fans.

Ook de 3-2 van Lionel Messi moest volgens sommigen afgekeurd worden. Zo merkte de krant L’Equipe op dat er op het moment dat de Argentijnse superster in de rebound scoort al twee reservespelers op het veld staan te juichen. Volgens de letter van het reglement moet een doelpunt in dat geval afgekeurd worden. Marciniak ziet dat echter anders. “Om zoiets te bestraffen, moet de situatie invloed hebben gehad op het spel. Wat was de impact van de spelers die aan de rand op het veld stonden?”, stelt hij zich de vraag in een interview met de website Sport.PL. “Bovendien stonden er bij een doelpunt van Kylian Mbappé maar liefst zeven Franse wisselspelers op het veld.”

Voordeel niet gegeven

Toch geeft de Poolse scheidsrechter toe dat hij niet foutloos was. “Natuurlijk waren er fouten in deze finale. Ik onderbrak de Franse tegenaanval na een foutieve tackle van Marcos Acuna”, zegt hij. Marciniak verwijst daarmee naar een tackle op Kingsley Coman in de 98ste minuut, waarbij die laatste snel weer rechtstond en Frankrijk een gevaarlijke tegenaanval leek op te zetten. Als die counter tot een doelpunt had geleid, waren de Fransen toch nog in de reguliere speeltijd wereldkampioen geworden.

“Ik was bang dat de speler waarop de overtreding was gemaakt, ging blijven liggen. Dus ik las het verkeerd omdat er werd doorgespeeld en daarom kon je voordeel geven en dan later een gele kaart geven. Het is moeilijk. In een wedstrijd als deze moet ik zo’n beslissing heel snel nemen. Het belangrijkste is dat er geen grote fouten zijn gemaakt”, besluit hij.

Meer
Lees meer...