Left Right
scrollTop top

Scheidsrechter van België – Japan is geen kaartentrekker, maar het is opletten voor de VAR


Scheidsrechter van België – Japan is geen kaartentrekker, maar het is opletten voor de VAR

Malang Diedhiou is de scheidsrechter die de achtste finale tussen België en Japan in goede banen moet leiden. De Senegalese scheidsrechter fluit zijn derde wedstrijd op wat zijn eerste WK voetbal is. Het viertal achter de VAR wordt geleid door de Duitser Felix Zwayer die dit tornooi al enkele steekjes liet vallen.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Omdat maar heel weinig supporters van de Rode Duivels rekening houden met een uitschakeling tegen het lager geklasseerde Japan is het goed om al verder te kijken. Daar wacht een moeilijke wedstrijd tegen Brazilië, een van de topfavorieten van het tornooi.

Daarom is het voor België extra belangrijk om schorsingen te vermijden. Dat is nochtans geen evidentie want met Thomas Meunier, Jan Vertonghen en Kevin De Bruyne hebben drie basisspelers al een gele kaart achter hun naam staan.

Gemiddeld minste kaarten per wedstrijd

Op dat vlak konden de Rode Duivels het niet beter treffen met Malang Diedhiou als scheidsrechter. De Senegalees gaf in zijn internationale carrière 86 kaarten (waarvan 3 rechtstreekse en 3 onrechtstreeks rode kaarten) in 39 wedstrijden.

Met een gemiddelde van 2,2 kaarten per wedstrijd is hij de scheidsrechter op het wereldkampioenschap in Rusland die gemiddeld het minst snel een kaart geeft. Op het WK trekt Diedhiou wel iets sneller een kaart. Zo gaf hij in Costa Rica – Servië (0-1) vier keer geel en trok hij in Uruguay – Rusland (3-0) drie gele kaarten en een onrechtstreekse rode kaart.

Halve finale op Africa Cup

Toch heeft de Afrikaanse scheidsrechter geen onbesproken reputatie. De 45-jarige Senegalees werkte in het echte leven als luitenant-kolonel bij de douane, maar is al sinds 2008 internationaal actief als arbiter.

Het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière was de halve finale van de Africa Cup in 2017 tussen Burkina Faso en Egypte. Burkina Faso domineerde de wedstrijd maar Mo Salah zorgde voor verlengingen en penalty’s. Daar bracht de oude Egyptische doelman Essam el Hadary (die we kennen van dit WK) zijn land naar de finale. “De scheidsrechter is de reden dat we vandaag verloren”, zei de bondscoach van Burkina Faso na afloop.

Fouten in WK-debuut tussen Costa Rica en Servië

Ook op het WK waren Diedhiou en zijn assistenten niet altijd even overtuigend. Vooral in de wedstrijd tussen Costa Rica en Servië maakten ze enkele cruciale fouten. Diedhiou hield zijn kaarten veel te lang op zoek, ondanks onder andere een overduidelijke handsbal.

Ook floot zijn assistent onterecht buitenspel en mocht hij zich gelukkig rekenen dat Sergej Milinković-Savić niet wist te scoren. Een opstootje in de extra tijd zorgde ervoor dat de wedstrijd maar liefst acht minuten langer duurde, maar opnieuw hield de Senegalees de kaarten op zak.

Duitse VAR grijpt zelden in

Dit wereldkampioenschap ligt de meeste macht volgens velen niet bij de scheidsrechter op het veld maar bij de zogenaamde VAR-scheidsrechters. Dit viertal kan ingrijpen bij een zogenaamde clear error en zo een penalty toekennen of herroepen, buitenspel beoordelen of een kaart toekennen of ongedaan maken.

In de wedstrijd tussen België en Japan is de Duitser Felix Zwayer de man die de beslissingen neemt vanuit Moskou voor de televisieschermen die beelden van 33 camera’s tonen.

Veel beslissingen nam de Duitser echter tot nu toe nog niet. Tijdens Argentinië – Kroatië (0-3) verdienden meerdere spelers een (rode) kaart, maar de VAR, onder leiding van Zwayer riep de man op het veld niet tot orde. En ook tijdens Servië – Zwitserland (1-2) liet hij na om een aantal keer in te grijpen vanuit Moskou.

In zijn eerste wedstrijd tussen Peru en Denemarken (0-1) liet de scheidsrechter aanvankelijk doorspelen toen Yussuf Poulsen Christian Cueva omver liep. Zwayer vroeg hem echter de beelden te gaan bekijken en zo kreeg Peru toch terecht een penalty, die het wel miste. Hopelijk heeft hij tegen België weer zijn vorm van het begin van het tornooi.

Bekijk hier een interview met Malang Diedhiou:

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...