Schietpartij in Straatsburg: drie doden en dertien gewonden. Dit is wat we nu weten

Schietpartij in Straatsburg: drie doden en dertien gewonden. Dit is wat we nu weten

In de buurt van de populaire kerstmarkt in het Franse Straatsburg zijn schoten gelost. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Vijf mensen raakten gewond, zeven zijn lichtgewond. De burgemeester van Straatsburg, Roland Ries, liet weten dat het gaat om een “ernstig incident”. 

Een man heeft rond 20 uur het vuur geopend in de buurt van de kerstmarkt in het Franse Straatsburg. De Franse politie meldt dat er drie doden zijn gevallen, vijf mensen zijn zwaargewond. De dader is nog op de vlucht, het terreurniveau in Frankrijk is opgetrokken naar niveau vier, de grenzen worden extra bewaakt.

Kerstmarkt

De kerstmarkt van Straatsburg is een razend populaire trekpleister. Op het moment van de feiten waren er dan ook heel wat mensen op straat. De volledige omgeving van het incident bleef hermetisch afgesloten.

De burgemeester van Straatsburg, Roland Ries, liet al kort na de feiten weten dat het vermoedelijk om een daad van terreur gaat. Er werd een nationaal telefoonnummer ingesteld en de terreurdiensten kwamen ter plaatse. Er was een tijdlang een klopjacht aan de gang, maar de dader kon niet gevat worden.

Identiteit dader

De dader is niet onbekend bij de politie. Het gaat om een 29-jarige Fransman die in Strasbourg geboren is. De politie benadrukt dat hij een zogenaamde ‘Fiche S’ was, met andere woorden, hij stond op een lijst met mensen die in de gaten werden gehouden.

Onbevestigde geruchten zeggen dat de politie deze ochtend een huiszoeking bij de dader zou gedaan hebben. Daarbij zouden er granaten gevonden zijn, maar de man zou niet thuis geweest zijn.

Lockdown

Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals het Europees Parlement in Strasbourg en verschillende cinemazalen, mochten de bezoekers niet naar buiten. Ook een basketbalmatch werd afgezet, de match werd stilgelegd, de mensen moesten binnen blijven. De trams in Straatsburg liggen stil zodat de ordediensten doorkunnen.

Het is niet de eerste keer dat er een aanslag plaatsvindt op een kerstmarkt. Op 19 december 2016 reed Anis Amri in op een Duitse Kerstmarkt met een gestolen Poolse truck. Hij trok daarmee verschillende mensen tachtig meter mee. Er vielen twaalf doden en meer dan vijftig gewonden. De aanslag zorgde ervoor dat op de meeste grote kerstmarkten de toegangswegen afgesloten worden met grote betonblokken, zodat voertuigen niet doorkunnen.

Gesponsorde artikelen