Schitterend! Niet meer zelf koken, deze robot neemt dat wel even over

Schitterend! Niet meer zelf koken, deze robot neemt dat wel even over

Na het werk geen zin meer om nog te koken? Dan is er eindelijk een oplossing voor je: een ‘robochef’. Een Brits bedrijf heeft een robot uitgevonden die al je favoriete gerechtjes volledig zelfstandig klaarmaakt, terwijl jij even lekker kan uitblazen in de zetel. En wat misschien nog beter is: hij doet zelfs je afwas!

Wanneer je thuis komt van een lange, slopende dag op het werk, is het soms moeilijk om jezelf nog aan het koken te krijgen. Velen laten zich vangen door de lokroep van niet altijd even gezonde kant-en-klaarmaaltijden of aan huis geleverde gerechten. Het Britse bedrijf Moley Robotics stelde daarom gisteren een keukenrobot, in de letterlijke zin van het woord, voor op de Duitse technologiebeurs in Hannover. Getraind door topchef of jezelf

De robot bestaat uit twee beweeglijke armen en handen die zich boven een keukenwerkplaats bewegen. Hij is uitgerust met kookplaten, een gootsteen en een oven, en kan volledig zelfstandig koken. Hij doet dat niet op basis van geprogrammeerde bewegingen, maar leert haarfijn menselijke handelingen na te bootsen. Het prototype dat gisteren voorgesteld werd, is getraind door de Britse chef Tim Anderson. Hij kookte enkele gerechten in een motion-capture studio, waardoor zijn volledige kookproces in het geheugen van de robot opgeslagen is, die dat dan perfect kan reproduceren. 


YouTube – Wired UK

Behalve misschien de boodschappen halen, hoef je dus zelf helemaal niets meer te doen in de keuken. Zelfs de afwas kun je aan de machine overlaten. Ook wel handig als je bezoek over de vloer krijgt natuurlijk, nu hoef je je gasten niet meer alleen te laten bij het aperitief. Het zal, volgens Moley Robotics, in de toekomst zelfs mogelijk zijn de robot te bedienen met een app, zodat je potje al klaarstaat wanneer je de sleutel in de voordeur steekt.

Stevig prijskaartje

Nu werkt de uitvinding nog op basis van vooraf ingestelde recepten, maar de makers willen het systeem nog uitbreiden met een camera, waardoor hij ook je eigen lievelingsgerechten zou kunnen aanleren door gewoon te kijken naar jou. Er zullen ook nog extra sensors aan toegevoegd worden, zodat de robochef weet wanneer de mayonaise op perfecte dikte is en dat de saus niet meer schift. 


Net zoals alle nieuwe technologie hangt hier op dit moment natuurlijk wel nog een prijskaartje aan om u tegen te zeggen. De richtprijs voor de goedkoopste versie, die bedoeld is om bij iedereen thuis te kunnen werken, ligt nu nog op iets meer dan 11.000 euro. Er wordt wel verwacht dat dit nog wat minder wordt na verloop van tijd.

YouTube – Wired UK
Bron: IFLScience!

Gesponsorde artikelen