Left Right
scrollTop top

School uit Hasselt cancelt trip naar Brussel uit schrik voor IS: euh, hebben de terroristen dan al gewonnen?


School uit Hasselt cancelt trip naar Brussel uit schrik voor IS: euh, hebben de terroristen dan al gewonnen?

De Stedelijke Basisschool Rapertingen in Hasselt gaat tijdens de herfstvakantie niet op driedaagse “stadsklas” naar Brussel met haar leerlingen uit het vijfde en zesde. De directie vindt het te geriskeerd met “wat we elke dag lezen over terreurdreiging”. Daarmee aapt ze een Nederlandse school na, die donderdag een trip naar Parijs schrapte om dezelfde reden. Maar is het echte gevaar niet dat ene zinnetje dat beide scholen in hun brief naar de ouders aanhalen, dat over “geen verantwoordelijkheid te willen nemen over kinderen die niet de onze zijn”?

De argumentatie, en zelfs de verwoording van de Hasseltse schooldirectie in de brief naar de ouders om de beslissing toe te lichten is verdacht identiek aan degene die werd gebruikt eerder deze week door de middelbare school in het Nederlandse Etten-Leur. “Elke dag lezen we over terreurdreiging op die plaatsen. En nu heeft België ook F-16’s gestuurd naar Irak. Ik weet het wel: de kans dat er iets gebeurt, is heel klein. Maar wij zijn op stadsklas verantwoordelijk voor kinderen die niet de onze zijn, 24 uur op 24. Als we hun veiligheid in Brussel niet kunnen garanderen, gaan we niet”, vertelt directeur Filip Kuijpers aan Het Nieuwsblad.

“Balletje aan het rollen”

Het staat zo ook ongeveer in de brief die directeur Peter van Heusden van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur stuurde aan de ouders van een paar honderd leerlingen die op schoolreis naar Parijs zouden gaan. Er is wel één verschil: de Nederlandse school liet zich zot maken door ouders die “ongerust” waren en “het balletje aan het rollen hebben doen gaan”. In Hasselt waren geen ouders betrokken, en zelfs de voorzitter van de ouderraad zegt dat hij het allemaal nogal vergezocht vindt.

“We hebben daar niks te zoeken”

Maar “we gaan nu niet de metro nemen of het Europees Parlement bezoeken”, verduidelijkt Kuijpers. En ook een treffende uitspraak: “we hebben daar nu niks te zoeken”. En dus:

Beste ouders, we hebben beslist om de stadsklassen naar Brussel dit schooljaar te annuleren. Op driedaagse gaan met een hoop ongeruste ouders op het thuisfront en begeleiders met een slecht gevoel heeft geen zin. (…) We zullen daarom een tweedaagse uitstap naar Tongeren organiseren.

Hopelijk niet met de bus, want …

Hopelijk niet met de bus. De kans dat er iets gebeurt met de kinderen onderweg is dan immers ongeveer 110.000 keer groter dan dat ze betrokken zouden geraken bij een terroristisch incident. We gaan zelfs niet beginnen met uit te leggen waarom de redenering van de schooldirecties compleet belachelijk is. Nee, niemand kan 100 procent uitsluiten dat er niks gebeurt, en nee, de wreedheden van Islamitische Staat & co an sich vallen niet te minimaliseren. 

Goering

Maar de realiteit is dat er nauwelijks echte aanwijzingen zijn dat er vergeldingsaanslagen worden voorbereid momenteel. Behalve wat geblaas door idioten op sociale media en twee uitspraken van leiders van twee landen (Jordanië en Saoedi Arabië) die er alle belang bij hebben dat de VS en haar coalitie van welwillenden IS snel een halt toeroepen omdat Islamitische Staat anders binnenkort aan hun deur staan.

De reactie van de scholen is wél het bewijs dat alle belanghebbenden geslaagd zijn in hun bangmakerij. En dat is gevaarlijk. Het doet denken aan wat Nazi-oorlogsmisdadiger Goering zei tijdens zijn proces in Nuremberg: “It is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy, or a fascist dictatorship, or a parliament, or a communist dictatorship. Voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the peacemakers for lack of patriotism and exposing the country to danger.”

Of: mensen die je bang krijgt, kan je alles wijsmaken en je kan ze laten doen wat je wil. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308