Schooldirecteur: “N-VA’ers zijn nazi’s en afgietsels van misdadigers”

Schooldirecteur: “N-VA’ers zijn nazi’s en afgietsels van misdadigers”

Die vergelijking maakt een schooldirecteur uit Ronse in een haatmail aan het adres van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA). Dat vluchtelingen die in hun thuisland een huis hebben geen recht zouden hebben op een sociale woning hier, viel niet in goede aarde bij de schooldirecteur. N-VA’ers zijn dan ook niet welkom in de school van directeur Eddy Desmet, die waarschijnlijk een klacht wegens laster en discriminatie aan zijn been heeft. 

“Vluchtelingen die in hun thuisland over een huis beschikken, hebben geen recht op een sociale woning in Vlaanderen”, zei Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) enkele weken geleden. Hoewel ze die uitspraak nadien nog nuanceerde, schoot die in het verkeerde keelgat bij schooldirecteur Eddy Desmet. De directeur van basisschool Dr. Ovide Decroly schrijft prompt een haatmail naar Homans en neemt daarbij geen blad voor de mond.

Nazi’s niet welkom

Desmet vergelijkt N-VA’ers met nazi’s en misdadigers. “Ze doen me denken aan Gestapo’ers (de geheime politie in nazi-Duitsland)”, zegt hij. Hij noemt de politici “nazi’s en afgietsels van oorlogsmisdadigers”. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever kan niet ontsnappen aan de kritiek. “Hij mist enkel nog een Hitler-snorretje”, zouden de leerlingen op de basisschool over de Antwerpse burgemeester zeggen.

De schooldirecteur maakt in zijn mail ook duidelijk dat N-VA’ers niet welkom zijn in zijn school. Hoewel hij later nuanceert dat hij het enkel heeft over leden van de partij die er effectief aan politiek willen doen. Kinderen van N-VA’ers of leerkrachten met een partijkaart vallen daar niet onder. “Voor de 8 mei-viering waarbij we hier op school het einde van de Tweede Wereldoorlog herdachten, waren er bijvoorbeeld verschillende politici gevraagd, maar zij niet”, zegt hij aan het Nieuwsblad.

“Ik heb er altijd al problemen mee gehad. Mijn ouders hebben beiden familieleden die opgepakt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij die terugkeerden waren geestelijk en lichamelijk onherkenbaar. De meeste van de huidige N-VA-politici zijn afstammelingen van de landverraders en collaborateurs van toen”, maakt de directeur duidelijk.

Homans legt geen klacht neer, N-VA Ronse wel

“Het is duidelijk: iedereen is van harte welkom op de school, buiten N-VA’ers. Dus ook ouders of kinderen niet. Er rest maar weinig ruimte voor interpretatie”, zegt Liesbeth Homans in het Nieuwsblad. Ze is dan ook niet te spreken over de uitspraken. “Het is verwerpelijk dat een schooldirecteur zoiets schrijft”, zegt ze. Homans denkt er echter niet aan om klacht neer te leggen. “Daar zal ik niet aan beginnen”, klinkt het.

Haar partijgenote Brigitte Vanhoutte reageert minder luchtig. “Ik viel letterlijk van mijn stoel toen ik dit hoorde”, zegt de N-VA-schepen van Ronse. “Deze verfoeilijke woorden zijn een schooldirecteur onwaardig, zeker omdat die man ook een voorbeeldfunctie heeft. Dit kunnen we dus niet zomaar laten passeren. We willen klacht indienen wegens laster en discriminatie”, klinkt het.

Homans begrijpt de reactie van de N-VA-afdeling in Ronse. “Dat hij mij uitscheldt voor een nazi of zegt dat mijn kinderen een andere moeder verdienen, daar leerde ik intussen mee leven”, zegt ze. “Maar ik snap en steun onze lokale afdeling zeker. Die mensen wonen en werken in Ronse en moeten dan zulke uitspraken lezen van de directeur van de school waar hun kinderen misschien wel school lopen.”

Gesponsorde artikelen