Schoon van de Chiro: vacature voor m, v én x

Schoon van de Chiro: vacature voor m, v én x

De Chiro heeft een vacature voor een educatief medewerker uitgeschreven. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar aan wie ze de vacature hebben gericht is dat wel: m, v én x. 

De x staat voor mensen die zich niet tot één van de twee geslachten rekent, zoals transgenders.

“Voor ons is dat een bewuste en een logische keuze”, zegt Merijn Van de Gehuchte van Chirojeugd-Vlaanderen aan VRT Nieuws. “We zien dat de genderrollen in de maatschappij veranderen: het is niet enkel meer man of vrouw. Als Chiro willen we graag iedereen bereiken en dus vinden we het niet meer dan normaal dat we ook die “x” expliciet benoemen.”

Kleine groep, groeiende beweging

Hoe groot de groep mensen is die zich ergens tussen of buiten de twee bekende geslachten plaatst, is moeilijk te zeggen. Schattingen in Nederland houden het op vier procent. Maar het aantal mensen dat denkt dat geslacht eerder een spectrum is in plaats van twee afgelijnde dingen, groeit.

Wereldwijd is er een beweging, momenteel nog klein, om de opdeling in geslachten ruimer te maken. Hier en daar worden aanpassingen gemaakt: de universiteit van Sussex maakte bijvoorbeeld drie soorten toiletten, verschillende landen erkennen ook ‘het derde geslacht’, dat noch mannelijk, noch vrouwelijk is. Ook de geslachtsaanduiding op de identiteitskaart is al in vraag gesteld.

Wie geïnteresseerd is, kan hier de vacature bekijken.

iStock

Gesponsorde artikelen