Schrik voor Russische FSB zit er stevig in bij Michel en co: entourage heeft zelfs telefoons thuis gelaten

Schrik voor Russische FSB zit er stevig in bij Michel en co: entourage heeft zelfs telefoons thuis gelaten

Staan de Russen klaar om hun gast, premier Charles Michel (MR) en zijn entourage te hacken? Het is in elk geval iets waar de Belgische bezoekers in Moskou serieus rekening mee houden: de medewerkers van de Belgische eerste minister lieten uit voorzorg allemaal hun smartphones thuis. Russische toestellen met een lokaal nummer via de ambassade moesten hen verder helpen.

Premier Michel zit drie dagen in Moskou, op bezoek bij de Russische sterke man Vladimir Putin en z’n rechterhand, premier Dimitri Medvedev. Hij wil er “de banden met Rusland herstellen” en “opnieuw in dialoog gaan met een grote, belangrijke buur”.

Smartphones niet mee uit schrik voor hacking van Russen

Maar tegelijk zit de schrik voor de Russische geheime dienst FSB er dik in. Want vreemd genoeg hebben de woordvoerders van de premier geen telefoon meer. Die hebben ze bewust thuis moeten laten: het gevaar voor hacking is te groot. Al geven ze dat laatste niet officieel toe: het is niet de bedoeling om de Russen te provoceren, op geen enkele manier.

“Geen diplomatie via de megafoon”, noemt premier Charles Michel dat. Lees: we gaan ons niet al te kritisch opstellen en de oppositie komen knuffelen hier. Ontmoetingen met Medvedev en Putin op het programma dus, maar over eventuele tijd voor de oppositie (als die al bestaat in Rusland) of het middenveld blijft het eerder vaag.

En dan blijft er dus die eeuwige dreiging van Russische hackers. Die mengden zich, met groepjes hackers die duidelijk afhangen van de Russische overheid zoals Cozy Bear, in de Franse en Amerikaanse verkiezingen. Maar evengoed staan de Russen bekend om hun pogingen buitenlandse bezoekers te hacken: zowat elke bezoekende delegatie krijgt ‘cadeautjes’ zoals USB-sticks of sleutelhangers die dan vol zitten met spyware of afluisterapparatuur.

Enkel het toestel van premier zelf is veilig, want extra versleuteld

“Het gaat niet zozeer om hacking, maar wel om de veiligheid”, blijft de entourage van de premier op de vlakte. Maar het mag duidelijk zijn: de Russen vertrouwen, dat zit er voorlopig echt nog niet in. “Ik ben vol goede wil, maar ik ben niet naïef”, herhaalt premier Michel regelmatig op deze trip. Het blijkt, uit de extreme maatregelen om geen smartphones mee te nemen. Behalve het toestel van de premier zelf dan, want dat is extra versleuteld door de Belgische Staatsveiligheid.

Overigens kan de premier geen stap verzetten in Moskou zonder dat er overal veiligheidsmannetjes opduiken. De Russen laten echt niets aan het toeval over. Een wandeling op het Rode Plein? Daarvoor zijn minstens 30 mannen in kostuum én nog wat militairen in uniform opgetrommeld. “Ze willen echt geen incidenten, want dat staat ook voor hen slecht”, klinkt het bij de Belgische delegatie.

Morgen ontmoet premier Michel dan president Vladimir Putin. Afwachten hoe hartelijk die ontmoeting verloopt. Want het doel blijft helder: de relaties ontmijnen en de banden met Rusland opnieuw aanhalen. Dan kan er ook gepraat worden over die economische sancties en de maatregelen tegen een deel van de rijkste Russen, die hun bewegingsvrijheid in West-Europa serieus zagen afnemen.

Newsmonkey kon ter plaatse in Moskou zelf de schrik voor hacking vaststellen

Gesponsorde artikelen