Science fiction wordt echt: Chinese politie draagt zonnebril die criminelen herkent

Science fiction wordt echt: Chinese politie draagt zonnebril die criminelen herkent

In China beschikt de politie tegenwoordig over een zonnebril die misdadigers in een mensenmassa kan herkennen. De bril is een ingebouwde vorm van gezichtsherkenning en lijkt zo uit een SF-serie te komen. In een vingerknip hebben ze de persoonlijke gegevens van een individu.

Het systeem werd uitgetest op een druk spoorwegstation in de stad Zhengzhou, waar het Chinese nieuwjaar voor een grote stroom reizigers zorgde. Het programma is gelinkt aan een centrale database van het Chinese strafregister.

Op die manier is het voor de agenten mogelijk om nagenoeg onmiddellijk de persoonlijke gegevens van een individu – met inbegrip van naam, etniciteit, gender en adres – te achterhalen.

Kleine camera

Tijdens de operatie slaagde de Chinese politie erin om zeven verdachten van een ontvoering en daders van ongevallen met vluchtmisdrijf te arresteren. Ook werden nog eens meer dan twintig mensen betrapt op het gebruik van valse identiteitskaarten.

Het systeem bestaat uit een kleine camera die aan de rechterkant van de bril is gemonteerd. Het apparaat beschikt over een applicatie die de agenten toelaat foto’s te verwerken die van verdachte individuen werden genomen.

De informatie wordt naar een centrale databank doorgestuurd voor een vergelijking met de gegevens die over verdachten in opsporingsberichten staan vermeld. Ook kan informatie worden verkregen over de recente online activiteit van de betrokkene.

“De actie van de Chinese politie zou niet misstaan in science-fiction waarin technologie de bovenhand heeft gekregen over de mensheid,” aldus de Britse krant The Telegraph. “De nieuwe technologieën die China gebruikt om mensen te controleren zou vele burgers in het westen tegen de borst stuiten.”

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning is in China al een onderdeel geworden van veel facetten van het dagelijkse leven. In het land wordt dan ook relatief weinig aandacht besteed aan de bescherming van de privacy. De technologie wordt in het land onder meer ook gebruikt om de toegang tot universiteiten en werkplaatsen te beveiligen. Ook geldautomaten en allerlei handelszaken doen op gezichtsherkenning beroep.

In China moeten reizigers bij de aankoop van een treinticket identiteitsdocumenten tonen. Op die manier wil de overheid onder meer beletten dat individuen met zware schulden gebruik zouden kunnen maken van de hogesnelheidstreinen. Tevens wil men de bewegingsvrijheid van religieuze minderheden, wiens identiteitspapieren zijn afgenomen, beperken. De Chinese politie werkt bovendien aan een systeem dat in amper drie seconden elke burger kan identificeren.

“De Chinese autoriteiten denken blijkbaar dat een sociale stabiliteit kan worden gereikt door hun onderdanen onder een microscoop te plaatsen,” zegt Sophie Richardson, directeur van de Chinese divisie van Human Rights Watch. “In werkelijkheid dreigt men de vijandigheid tegenover de overheid nog verder aan te jagen.”

Human Rights Watch heeft al geëist dat China deze programma’s onmiddellijk zou stopzetten. Informatie die met de systemen zou zijn verzameld, zou volgens de organisatie moeten worden vernietigd.

Gesponsorde artikelen