Scouts in Amerika dreigen bankroet te gaan na kosten misbruikschandalen

De Boy Scouts of America (BSA) is met bijna 2,3 miljoen leden één van de grootste jeugdverenigingen van de Verenigde Staten. Ze maken deel uit van de World Organization of the Scout Movement, ook Scouts en Gidsen Vlaanderen zit onder deze koepel. Zij laten in een reactie weten dat hun werking wel volledig losstaat van BSA.

De BSA heeft al enige tijd te kampen met schandalen in hun organisatie. Volgens CNN gaat het om meer dan 7.800 leiders die betrokken waren bij seksueel misbruik. Over een periode van 72 jaar zouden 12.000 kinderen slachtoffer gevallen zijn aan de overtreders. Het misbruik gaat van ongewenste aanrakingen en tonen van porno, naar geforceerde anale en orale seks.

In 2012 publiceerde de Los Angeles Times documenten die aantoonden dat de vereniging bewust seksueel misbruik toedekte. Al enkele jaren worden de verhalen openbaar gesteld, met invloed van de #MeToo-beweging. In de Verenigde Staten werd het dit jaar ook makkelijker om seksueel misbruik te registreren. Zo werd de verjaringstermijn voor seksueel misbruik op minderjarigen verlengd.

Te grote kost

Door de vele rechtszaken kwam de BSA in de schulden. Het gaat over serieuze bedragen, tussen de 92 miljoen en 460 miljoen euro. Nu hebben ze bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. De organisatie kan dan de rechtszaken tegenhouden en een deadline stellen aan de schuldeisers waarbinnen ze hun eis moeten indienen.

ISOPIX

De vereniging wil verzekeren dat alle slachtoffers van mishandeling vergoed worden. De BSA meldt in een persbericht dat ze een fonds gaan oprichten en zorgen dat de activiteiten blijven doorgaan. De organisatie roept ook op om je als slachtoffer te laten horen. In de tussentijd moeten ze ook nog oplossingen vinden voor andere problemen, zoals de blijvende daling van hun ledenaantal.

Meer
Lees meer...