Scribblenauts Unlimited: ongelimiteerd bestaat niet

Scribblenauts Unlimited: ongelimiteerd bestaat niet

Een game waarin je dingen tevoorschijn kan toveren door de naam ervan te typen: het uitgangspunt klinkt veelbelovend en de mogelijkheden ongelimiteerd. In de praktijk stuit je echter onvermijdelijk op beperkingen, die leiden tot frustratie. Dat is in een notendop wat je mag verwachten van de game Scribblenauts Unlimited. We speelden de game (in het Nederlands) op de Wii U, waar je op het aanraakscherm van de controller een toetsenbord kan oproepen. Er zijn ook versies voor de 3DS en Windows.

Het spel mikt op kinderen, en grafisch krijg je dan een verzorgde, kleurrijke, gevarieerde en tekenfilmachtige wereld met een verhaal als een sprookje. Maxwell en zijn zusje Lily pesten een oude man, waarna die als wraak Lily vervloekt. Maxwell moet die vloek opheffen door mensen gelukkig te maken, wat ie doet door met zijn magisch boekje dingen tevoorschijn te toveren om zo de personages in de game te helpen.

Zo geef je toeristen wier zicht gehinderd wordt door wolken een zon, of help je een kerel aan een date door hem naar de kapper te sturen en hem een cadeau mee te geven voor zijn love interest. Een condoom lukt in dat geval trouwens niet, daar de game geen schunnigheden en andere sekstoestanden aanvaardt. Een straatmuzikant bezorg je een begeleidingsgroep en een geluidsinstallatie, terwijl andere mensen al happy worden van een simpele ballon.

Nintendo
Nintendo

Woorden raden

Aanvankelijk is Scribblenauts Unlimited heel tof, maar al snel besef je dat de game een mooie verpakking is van een spelletje woorden raden. En eigenlijk zit je daar met een heel lullige situatie: want ofwel is het woord gemakkelijk, en wordt het een beetje een last om het telkens op dat aanraakscherm letter per letter in te tikken, ofwel is het moeilijk, en dan geraak je gefrustreerd van de mislukte pogingen. Al krijg je ook wel tips, en doet het spel ook suggesties wanneer je een woord verkeerd typt. En het woordenboek bevat echt wel veel woorden, inclusief onze favoriet ‘raketlaarzen’.

Soms wil het spel ook een specifiek woord horen, terwijl de oplossing in je hoofd toch veel simpeler lijkt. Dat kan natuurlijk wel leiden tot grappige situaties, zoals die keer dat je iemand mooi wil aankleden en het woord ‘das’ de dierlijke variant van dat woord oplevert. ‘Stropdas’ is dan het antwoord, en een hoed is ook niet hetzelfde als een pet. En zo wringen sommige Nederlandse vertalingen van Engelse woorden wel eens.

Nintendo

Creativiteit

Aan de andere kant heb je vaak echt wel veel vrijheid bij de creatie van je objecten, en kan je morrelen met de kleuren, eigenschappen en vormen van dingen. Ook adjectieven zijn toegelaten, bijvoorbeeld om een pestkop blij te maken zodat hij ophoudt met pesten. Vaak zijn de situaties ook echt grappig, en niet alleen voor kinderen. Zo jaag je aliens weg door hen “te geven wat ze vragen”. En dat blijkt gewoon een ‘leider’ te zijn. Maar een president mag ook.

En zo wordt het spel dan echt wel plezant, wanneer je ietwat vergezochte oplossingen kan verzinnen voor simpele problemen – lees: wanneer je zit te testen welke maffe woorden de game allemaal kent. Je kan de boel ook verpesten, door bijvoorbeeld een bot tegen een hond te gooien in plaats van het hem te geven. Wanneer je de boel naar de vaantjes helpt, kan je het level resetten zonder punten te verliezen.

Nintendo

Conclusie

Al bij al is Scribblenauts Unlimited echt wel een tof spel, maar niet om lang aan een stuk te spelen. En of je er als volwassene veel aan gaat hebben, hangt waarschijnlijk toch af van persoon tot persoon. Soms lijken de mogelijkheden van de game echt ongelimiteerd, zoals de titel laat uitschijnen, maar al te vaak bots je toch op de grenzen die inherent zijn aan de grootte van het woordenboek. Scribblenauts Unlimited komt waarschijnlijk het beste tot zijn recht tijdens korte sessies, voor kinderen terwijl mama of papa in de buurt zijn. 

Gesponsorde artikelen